AIK vann med totalt 4–3 i dubbelmötet med Ararat-Armenia efter 3-1 hemma på Friends arena – och är därmed vidare till den andra omgången i Champions League-kvalet.

Nu väntar en desto tuffare motståndare för de svenska mästarna.

Detta i form av slovenska NK Maribor som lekande lätt avfärdade isländska klubben Valur i den första kvalrundan. 3–0 på bortaplan ökades på till totalt 5–0 hemma på Stadion Ljudski vrt på onsdagskvällen efter att mittfältaren Rok Kronaveter och brasilianske anfallaren, tillika klubblegendaren, Marcos Tavares gjort varsitt mål i 2–0-segern i returen.

Artikelbild

| AIK vann med 3–1 mot Ararat-Armenia på Friends arena. Nu väntar Maribor i nästa runda.

Jag har bara hört om dem, säger AIK-stjärnan Tarik Elyounoussi när han får frågor om den blivande motståndaren efter vinsten mot Ararat-Armenia.
Det är inte så länge sedan de var i Champions League, så det är säkert ett bra lag som inte minst har erfarenhet från Europaspel. Det kommer bli svårt för oss, men vi ska njuta så länge det går.

Maribor är utan tvivel Sloveniens mest framgångsrika klubb och har vunnit den inhemska ligan i hela åtta av de elva senaste säsongerna, eller om man så vill: tagit 15 ligatitlar av 23 möjliga sedan 1997.

Medan AIK inte har spelat i Champions Leagues gruppspel sedan säsongen 1999-2000 har Maribor varit där två gånger de senaste fem åren.

Senast var 2017–2018 då klubben tog tre poäng och slutade sist i gruppen där övriga lag var Sevilla, Spartak Moskva och Liverpool. Detta bland annat efter en stjärnsmäll mot det sistnämnda laget i en 0–7-förlust.