Christoffer Andersson, Christian Brand och Lina Rosvall är redo att välkomna många av landets främsta simtalanger till Munktellbadet. I bakgrunden syns den tillfälliga läktaren som ska hjälpa till att skapa extra bra stämning i Sum-Sim. Foto:

SM-feber väntar – på flera sätt

Simning

Eskilstuna rustar för SM-fest i helgen. Hotellrummen i stan är fullbokade och värdklubben ESK är redo att välkomna simsportens framtidsnamn.

Men ett litet orosmoln finns.

— Vi undrar hur varmt det blir här i Munktellbadet när det är fullsatt med folk, säger Christoffer Andersson inför riksfinalen i Sum-Sim (motsvarande USM).

Vi träffar arrangemangsansvariga Christoffer och Lina Rosvall plus styrelsens Christian Brand två dagar innan allt drar igång.

— Vi ligger ganska bra till men det finns saker att göra hela tiden, berättar Christoffer med ett leende.

— Vi ska till exempel ha upp en storbildsskärm till på väggen och prispallen ska dit. Så det är mycket kvar att fixa här inne i bassängdelen, fyller Lina i.

Klubben är väldigt flitig tävlingsarrangör men detta är större än något de stått värd för tidigare.

— Framför allt går det åt många personer. Vi är ungefär 100 funktionärer per pass och jag känner lite oro för om vi är tillräckligt många, säger Lina.

Vi gör lite intäkter på det här men inte så att vi blir miljonärer.

Lediga hotellrum är alltså svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta de här dagarna och i hallen räknar man med "lapp på luckan" under hela mästerskapet som smygstartar med lagkapper på fredagen och sedan pågår hela lördagen och söndagen.

En extraläktare har byggts upp över ena halvan av 50-metersbassängen vilket funkar då tävlingen handlar om kortbana, 25 meter.

— Vi gör lite intäkter på det här men inte så att vi blir miljonärer. En stor del av intäkterna går dessutom åt till stora kostnader, till exempel för belysningen, berättar Christian Brand.

ESK brukar alltid ha egna deltagare med i USM-finalen och siktade förstås på det nu också. Men snöpligt så blev det ingen, närmast kom ett lagkappslag som är första reserv.

Fakta och siffror om Sum-Sim

Så här är läget inför helgens riksfinal i Eskilstuna:

• Runt 80 klubbar ställer upp.

• Omkring 500 aktiva ska tävla och de har 150 ledare med sig.

• Hotellen i stan är fullbokade.

• Den fasta läktaren i Munktellbadet tar cirka 550 personer. Den extra läktaren, placerad över ena halvan av bassängen, tar ungefär 600 åskådare.

• Omkring 100 funktionärer arbetar under varje tävlingspass.

• Tävlingen går att streama på nätet plus att Sveriges Television ska komma på besök och göra inslag.

— Vi hade några vi verkligen trodde på i år. Men det gäller att allt stämmer just den helgen när kvalet är och då lyckades de inte göra sina bästa tider, berättar Lina Rosvall.

Om helgens arrangemang går bra kanske klubben inom en snar framtid får vara värd för "stora" SM, det kombinerade för seniorer och juniorer.

— Vi har lämnat in en intresseanmälan för att få det 2019, berättar Christoffer Andersson.

Men frågan är alltså hur varmt det blir i hallen. Möjligheten till vädring är begränsad i Munktellbadet och bara när vi sitter stilla och intervjuar ESK-trion känner man hur varmt det blir i vanliga kläder.

När man då tänker att ytterligare runt tusen personer ska vistas där inne samtidigt kan det nog bli svettigt värre.

Så man kan säga att Eskilstuna får SM-feber – i dubbel bemärkelse – den här helgen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

MunktellstadenSportsimning
Relaterat