Richard Alun blev femma i årets SM-serie men kan i framtiden byta endurocykeln mot en speedwayhoj. För ett par veckor sedan testade han speedway. ”Det var ingen sladd så det såg inte direkt ut som när Lindgren kör ...”, säger Alun och skrattar. FOTO: VERONICA KARLSSON

SM-femman Richard Alun kan byta till speedway

ENDURO 

Richard Alun från Eskilstuna blev totalfemma i årets SM-serie. Nu siktar han närmast på norska mästerskapen till helgen och därefter Gotland Grand National. Men i framtiden kan det bli en satsning på speedway.

– Absolut. Jag testade att köra för ett par veckor sedan, säger 27-åringen.

Inför det här året återvände Alun till SMK Södermanland från Enköpingsklubben Göta MS. Han fortsatte satsningen på enduron och efter säsongens nio deltävlingar i SM blev det en femteplats sammanlagt för 27-åringen.

– Jag är inte jättenöjd direkt men det är ett steg i rätt riktning. Jag har kört stabilt, säger Richard som blev femma i sista deltävlingen – hans bästa enskilda placering i mästerskapet under året.

Nyligen vann Alun Mälardalens endurocups elitklass ännu en gång och under fredagen åker han till Norge för att delta i norska mästerskapet.

– Det är bara en rolig grej och för att få åkning. Jag har en kompis som bor där och jag blev trea där förra året. Jag hoppas inte att det går sämre nu.

26-27 oktober avgörs Gotland Grand National som numera ingår i World Enduro Super Series.

– Det blir extra speciellt eftersom det är jättemycket folk som är med (3 200 förare är anmälda). Topp 30 i hela världen är där, säger Richard och fortsätter:

– Med det här folket på plats är det bara att göra det så bra som möjligt. Världsstjärnorna är inte mycket att göra åt, om man tagit en tiondeplats på Gotland förut får man vara nöjd med om man hamnar på 60:e plats i år.

Första helgen i december väntar sedan Novemberkåsan i Småland och om ett år går det klassiska kraftprovet i Eskilstuna.

– Det blir ännu mera roligt att gå in i nästa säsong med Novemberkåsan på hemmaplan, säger Alun som tycker det är kul att representera SMK igen.

– Det har funkat bra och vi har börjat på fart på klubben.

Men om något år kan det bli en satsning på en annan sport. För ett par veckor sedan provåkte Richard speedway för första gången.

– Jag sladdade mig väl inte igenom kurvorna om man säger så men det går att lära sig.

Sedan i vintras är Alun kompis med smedstjärnan Fredrik Lindgren.

– Vi träffades i Spanien och vi tränar ihop, säger Richard som även var med team Lindgren på GP-avslutningen i Torun den gångna helgen.

Kan det bli en satsning på speedway för dig?

– Jag tänker inte prioritera bort Novemberkåsan nästa år när den går på hemmaplan. Men efter det... absolut.

NYA MÅL I SIKTE Närmast väntar Norge, Gotland och Småland för Eskilstunakillen

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunamotorcykelmotorsportsport
Relaterat