Ett rysligt tempo sattes upp redan från första start och med världsmästaren Pontus Tidemand som gästaspelare höjdes nivån ytterligare ett snäpp. Inte för att övriga SM-åkare annars kör långsamt, tvärt om så har årets SM-serie verkligen visat på otroligt hög nivå hos våra Svenska rallyförare. Lokalt sett hade vi flera medaljchanser att bevaka, Johan Rudengren från Eskilstuna MK med Christer Johansson vid noterna låg fyra innan finalen sattes igång.

– Vi ligger bara ett par poäng efter trean så visst finns chansen, sa Johan innan start.

Johan låg på bra under tävlingen och hade bara en snurrning på sträcka 6 som enda miss. Johan höll undan och körde stabilt tävlingen igenom i sin Skoda WRC och stannade på en tredjeplats i klassen.

Artikelbild

| Eskilstuna MKs Johan Rudengren th. med Christer Johansson Flens MS tog hem silverpengen i sin Skoda Fabia WRC.

– Vi tog en silvermedalj, sa en glad Johan innan banketten på lördagskvällen. Vi tog Wikström från Boden med bara en poäng i marginal så vi är jätteglada och hatten av för Göthberg som körde rysligt fint, avslutar Johan.

Klubbkamraten Per Göthberg med co-driver Robert Eriksson hade som vi anade innan, en god chans till bra placering efter att ha bevisat sin kapacitet tidigare i SM-kalendern men då haft stolpe ut. Tiderna som Göthberg presterade var i topp hela tävlingen och segern var glasklar när målsnöret korsats, i likadan bil som Rudengren kör.

– Det går bra nu, bilen går riktigt fort och vi har hittat ett tempo som vi trivs med, säger Per som satsar på full SM-säsong 2019.

Tempot höll konkurrenterna efter tävlingen igenom och Göthberg med Eriksson vid sin sida kunde konstatera att dom klassegarade i Linköping och fick med sig en total 5:e plats i årets SM-tabell.

Artikelbild

| Eskilstuna MKs Andreas Johansson med Mattias Adielsson som plockade hem bronset i sin Skoda Fabia R5.

Mattias Adielsson med Eskilstuna MKs Andreas Johansson som co-driver hade liknande utgångsläge från 4:e plats i totalen i sin klass och inget annat än vinst var målet.

– Det är bara seger som räknas, vi är taggade och luktar redan svett, sa den alltid lika positiva Mattias innan start.

Den stora publiken bjöds på maximal attack direkt från den 91 bilar starka startfältet. Ingen sparade på något vilket bevisades på lördagens första sträcka då självaste världsmästaren Pontus Tidemand rullade sin Skoda och fick bryta tävlingen, inte den uppladdning som han önskade innan nästa VM-äventyr.

– Det var riktigt halt i regnet och vi hade lite fel inställningar på bilen som gjorde det extra svårt, säger Andreas Johansson.

Kampen stod mellan Martin Berglund från Gävle och Adielsson. Berglund körde både hem tävlingen och guldmedaljen i totalen. Adielsson fick nöja sig med andra platsen och en bronspeng efter säsongen.

– Det är väl bra, men med tanke på säsongen med två nollor så är vi ganska nöjda, säger en lite sliten Andreas på söndagen efter prisutdelning och bankett på kongresshallen i centrala Linköping i lördags kväll.

Tvåa i mästerskapet efter Berglund, Gävle, blev Gotlänningen Johan Holmberg som såg till att plocka stadigt med poäng hela säsongen.

I den trimmade tvåhjulsdrivna klassen kom Eskilstunas Stefan Hanhela med Henrik Lundh in på en 9:e plats i tävlingen efter en fin insats.

– Vi är nöjda med tanke på förutsättningarna, det funkade bra även om det blev lite halt på lördagens inledande sträckor då det regnade. På tre SM-starter i år blev det dessutom en total 9:e plats i SM-tabellen som vi är helt nöjda med, säger den alltid lika trevliga Stefan på väg hem.

Årets SM är till ända och många frågetecken och budgetar skall lösas innan 2019 års SM-säsong och inledande Bergslagsrallyt drar igång 25 januari.