Förra året var Eskilstunas speedwaystolthet på ruinens brant och bara en startkurva från att gå i konkurs för andra gången sedan 2009. Men en räddningsaktion ledd av bland andra föraren Magnus ”Zorro” Zetterström och Håkan Ringkvist, som i samma veva återvände som ordförande efter Larry Höjer, fixade fortsatt existens.

Inför den här säsongen blev Jerker Eriksson ny lagledare och snickrade, tillsammans med kollegan Stefan Jarl, ihop en trupp där toppduon Grigorij Laguta/Matej Zagar skulle bära Smederna i Elitserien.

Men under sommaren kom en ny käftsmäll då Laguta åkte fast i ett dopningstest i Polen. Nu kan ändå laget säkra en slutspelsplats i kväll och därmed sköna pengar till föreningen.

Artikelbild

Ordföranden Håkan Ringkvist.

Ringkvist tippar på att bara en hemmamatch till generar runt en halv miljon kronor. Skulle det bli fler ökar förstås klirret i kassan.

– För det första är det bra mycket mer publikintäkter på en slutspelsmatch. Men framförallt blir det marknadsföring inför nästa år vad det gäller ökade sponsorintäkter och intresset kring laget. Det syns att det går bra.

Hur ser ekonomin ut nu?

– Vi betalar fortfarande av på ett gammalt lån på 500 000 kronor från den förra styrelsen. Vi har amorterat 150 000 på lånet sedan jag tog över.

Sedan gjorde räddningsaktionen att sponsorerna tog av pengar vi skulle ha fått i år så vi har inte fått in de pengar vi budgeterat med när det gäller sponsorintäkter. Däremot har publiken och försäljningen i kioskerna varit bättre än budgeterat. Jag räknar med att vi går plus minus noll i år men det är innan slutspelet, säger Ringkvist.

Är du nöjd med det?

– Nej, det är klart jag inte är nöjd. Jag hade räknat med att vi skulle ha en halv miljon plus. Samtidigt har vi investerat på anläggningen med bland annat storbilds-tv och flytt av starten.

Men det lär ju bli ett bra plus om ni når slutspelet?

– Vi vet inte var vi hamnar ännu. Går vi till slutspel blir det ett plus men jag räknar aldrig med något som inte har hänt. Det är inte fullt hundra att vi tar oss dit även om det känns 99 procent klart.

Hur ser du på Lagutastoryn nu?

– Det finns inte mycket att säga om det mer än att det som hänt är tråkigt.

Kan han återvända till Smederna?

– Vi får se vad domen säger. Han var på en hearing 16 augusti och lämnade in alla papper som behövdes. Men de var på ryska så de behövde ett par veckor på sig att översätta allt.

Lagutas frånvaro ser inte ut att ha stört så värst mycket.

– Stämningen i laget är extremt bra för att vara en individuell lagsport. Jerker är väldigt duktig på att få till det. En stor del är även att förarna får betalt. Vi har i år inte haft några problem över huvud taget när det gäller den biten.

– Resultatmässigt tycker jag att vi haft otur. Vi har förlorat många matcher i slutet men kan vi vända på det står vi som segrare till slut.

Hur långt kan ni nå nu?

– (Mikkel) Michelsen och (Michael) Jepsen Jensen har steppat upp ett steg och håller Zagar sin form kan vi gå hur långt som helst.

SM-guld?

– Ja, det är klart vi siktar på.