Tunafors Patrik Lind väntas bli en av de som gör upp om segern i herrseniorklassen. Foto:

Snöbrist flyttar Hällbyrundan till Vilsta

Skidor

Efter att Hällbyrundan hittade "hem" förra året tvingas arrangörerna i år – på grund av vädrets makter – att flytta tävlingen till Vilsta.

– Jag tror att det blir fina förutsättningar på lördag för konstsnön håller sig otroligt bra om temperaturen stannar runt nollan, säger tävlingsledaren Jörgen Johnsson.

Förra året avgjordes tävlingen i Hällby. Men då det råder snöbrist i dagsläget flyttar Hällbyrundan inklusive distriktsmästerskapet för Sörmland österut till i Vilsta. I onsdags var tävlingsledaren Jörgen Johnsson och testkörde 800 meterssträckan.

– Under natten till torsdagen har snökanonerna stått på så förhoppningsvis kan spåret förlängas till ytterligare några hundra meter, säger han och fortsätter:

– Det blir täta starter i herrklasserna där 40 man ska åka banan med 30 sekunders mellanrum. Ett varv tar cirka tre minuter så det kommer bli mycket omkörningar och roligt för publiken.

Totalt är 75 skidåkare anmälda varav ett 30-tal är mellan 8–16 år. Bland herrseniorerna (H21) är det troligtvis hemmaklubbens Linus Jansson och Tunafors Patrik Lind som gör upp om förstaplatsen.

– Tidigare år har Patrik alltid varit snäppet bättre men den senaste tiden har Linus utvecklats och sett grymt stark ut. Det finns säkert ett antal till åkare som kommer att blanda sig i toppstriden, bland andra Gnestas Joakim Olsson som placerade sig på plats 250 förra året i Vasaloppet.

På damseniorsidan (D21) är det dock väldigt tunt. Där är det bara Hällbys Malin Olofsson Bierfeldt och Tunafors Klara Amdahl som ställer upp.

Tävlingarna, som startar klockan 10 på lördag lär få perfekt före då temperaturen väntas bli runt noll. Dessutom kommer en av de tävlande gå lycklig från dagen då arrangörerna lottar ut en signerad tävlingsväst av världens bästa på långlopp – Brita Johansson Norgren.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaHällbybrunnSkidor