I Uruguay väljer de olika idrottsförbunden varje år ut en man, en kvinna och ett ungdomslöfte som prisas på en gala i huvudstaden Montevideo. Landets tyngdlyftarförbund skulle dock stäcka sig långt för att nominera sin kvinnliga atlet. Närmare bestämt till Strängnäs och Sofia Enocsson Rito.

– Det var framför allt efter mitt deltagande för Uruguay i OS i Rio 2016 som jag tror att de fick upp ögonen för mig och sporten, säger 32-åringen som till vardags arbetar som tränare på gymmet World Class i Strängnäs.

Hur känns det att ha blivit utvald?

– Känns jättestort förstås. Att alla timmar man har lagt ner och gjort för sporten nu har lett till detta, säger Sofia.

Varför tror du att just du blev årets kvinnliga atlet inom tyngdlyftning?

– Jag tror det har att göra med att jag har lyft frågan om att kvinnor också kan utöva en så pass mansdominerad idrott som tyngdlyftning. I Uruguay och Sydamerika generellt är det inte så vanligt. Sedan var det många som såg mig på OS och på så sätt lyfte den kvinnliga biten inom sporten.

Prisutdelningen kommer att ske i oktober i Palacio Legislativo, ett palats som tillhör den uruguayanska regeringen. En ceremoni som Sofia dock inte kommer närvara vid.

– Den ligger lite för tajt inpå VM så jag kommer tyvärr inte hinna åka dit.

Utmärkelsen innebär att Sofia nu är en av de nominerade till Årets Idrottare som i sin tur väljs ut av landets olympiska kommitté.

– Där har jag nog inte så mycket chans, men det är såklart jättekul att ha blivit nominerad.

Den andra november åker hon till Turkmenistan för att delta i VM, men det stora målet ligger ytterligare några år framåt i tiden.

– Det är såklart OS 2020 i Tokyo som är det stora målet. Det hade varit fantastiskt att få uppleva det igen, säger Enocsson Rito.