Sportchefen: Så skönt kaxigt av Samuelsson och de andra unga

Krönika/Skidskytte

Det var skönt kaxigt redan när 20-årige Sebastian Samuelsson passerade gamle storskidåkaren Tarjei Bø på skjutvallen innan sista stående, skriver SN:s sportchef Tomas Larsson angående en heroisk OS-silverskräll med lite sörmländsk touch.

Jag har stått och skjutit på träningstävling i skidskytte utanför Åkersberga med tävlingspuls och vet ungefär vad som krävs rent tekniskt för att få de fem svarta prickarna med 115 millimeters diameter att bli vita. Och jag har stått i en korthållsfinal sida vid sida mot en blivande OS-skytt från Mönsterås med samma sorts vapen när blåsten tar tag i korthållsbössan MEN.

Lägg till ungefär dubbelt så mycket vindstyrka i byarna, med skiften som aldrig tycktes ta slut.

Lägg till en massa kyleffekt när redan kall luft fick åkarnas fingrar att sluta fungera.

Lägg framför allt till mera press än en fortfarande bar 20-årig skidskytt någonsin skulle kunna drömma om innan detta se och lära-mästerskap.

Det gör Sebastian Samuelssons prestation makalöst imponerande. Samuelsson körde snabbast av alla i spåret. Relativt sett imponerade han ännu mera än Martin Fourcade under sista skyttet. Ända fram tills det att Samuelsson skönt kaxigt passerade gamle storskidåkaren Tarjei Bø – 30-åringen har platsat i norska stafettlag – inne på vallen och snöt åt sig bana två trodde jag stenhårt på att

Samuelsson skulle klara en medalj. Det bara kändes så.

Wolfgang Pichler håller 20-åringen och flera andra åkare i strama tyglar i Östersund numera. Med stenhårt träningsprogram. Lite som när Magdalena Forsberg kom fram.

Skönt glade Pichler har varit inne på det. Ingen har trott honom. Men nu säger jag samma sak. Samuelsson kan bli en ny Fourcade.

Bredden på världseliten har aldrig varit större och här kommer en kille som växte upp utanför Malmköping och mer eller mindre leker med tysken Benedikt Doll när han blåser förbi på slätan. Pichler har inte bara format en grym skidskytt, utan en kille som inte viker ned sig.

Med Jesper Nelin och en revanschsugen Fredrik Lindström plus en till kan det bli ett brons i herrstafetten OCH med ytterligare ett fantastiskt genombrott i form av Hanna Öberg, som var femma i jaktstarten och med minsta lilla ytterligare flyt

i det liggande skyttet också hade ruvat på en medalj så tror jag att det kan bli mer än så i mixedstafetten. Mona Brorsson var tia i jaktstarten och pallade skyttet bättre än de flesta.

Jag tror inte vi ska hoppas på någon mer individuell medalj på herrsidan, men Öberg och alla tre stafetterna är banne mig chanser! Ska vi säga att två går in.

Alltså, det finns så mycket som kan gå fel med alla medaljhopp som nu tornar upp sig. Jag är en sann cyniker och mår illa när först Kalla och sedan Samuelsson tvingas igenom en mixad zon som aldrig tar slut efter att på sin höjd bytt till torr tröja. Jag menar: det här är ju OS! Hur svårt kan det vara att få ta mediapromenaden inomhus att ha tinat upp i en varm dusch?

De unga har redan tagit vid. Kolla in kollegorna vid längdskidåkningen. Vi har Stina Nilsson som kommer vara sjukt sugen på medalj i sprinten. Ebba Anderssons framfart på skiathlon gör att Sverige är stor silverfavorit i damstafetten – och minsta lilla miss av norskorna är Sverige där igen.

Men klarar sig det unga gardet och framför allt Charlotte Kalla – guldfavorit på 10 skate sprintstafett där jag tycker hon ska avsluta – från att bli förkylda så kommer mitt optimistiska hopp om nio medaljer, varav tre guld, i den blåsiga frysboxen med parkettsnö att överträffas.

OS-sändningarna saknar grundtempo ännu men oj, oj, oj vad det har blixtrat till med fantastisk intensitet – mycket tack vare nya unga atleter som redan var redo i Pyeongchang. Det var åtta år sedan man skrek hejdlöst för varje träff i ett OS-skidskytte. Bara att tacka för grymt spännande underhållning!

Läs mer om dessa ämnen

Vinter-OS