Åsiktsmaskinen och Eskilstunaprofilen Andreas "Stocken" Stockenberg lämnade Sävehof efter SM-guldet förra våren. Han valde till mångas förvåning att återvända till småländska Amo i allsvenskan. 

I veckans avsnitt av Sportpodden ger han sin syn på Guifs säsong.

– Det är nog inte lätt att vara involverad i klubben just nu, hela Eskilstunahandbollen blöder ju. Eskil är på väg ur division 1, Guifdamerna på väg ur allsvenskan och Göksten spelar i division 2. Som pricken över i:et ser Guif ut att gå mot negativt kval. 

Artikelbild

| Åsiktsmaskinen Andreas Stockenberg intervjuas i veckans avsnitt av Sportpodden.

– Hela handbollsläget i Eskilstuna är katastrof i nuläget. Det är tragiskt att se. 

Vad har gått fel i Guif enligt dig?

– Det är inte i år som felen har gjorts. Efter glansdagarna med SM-finaler under 2010-talet tror jag man var rätt nöjda. Klubben gjorde inte riktigt jobbet på ungdomssidan och trodde att allt skulle gå av sig självt. Nu har man fått igen det. De har misslyckats med det långsiktiga arbetet. 

Den uteblivna satsningen på ungdomssidan är en av de stora anledningarna till att flera unga talanger väljer spel i andra städer, menar Stocken.

– Det är tragiskt att många spelare lämnar Eskilstuna vid en så tidig ålder. Men i nuläget är det mer intressant att åka ner till Göteborg och spela i Redbergslid eller Sävehof, det lockar mer. Det måste ändras på om Guif vill tillbaka till toppen. 

– Det är på ungdomssidan det måste satsas och tidigt övertyga talangerna att välja handbollen. 

Under säsongen har det flera gånger ryktats om att Stocken är nära en överenskommelse med Guif. 

– Jag vet inte vartifrån uppgifterna kommer men jag har ett kontrakt med Alstermo som jag har tänkt fullfölja. 

Men Stockenberg bekräftar dock att han varit i kontakt med Guif. 

– Det finns inget konkret förslag från Guifs sida men de sonderar terrängen och det är klart att jag har pratat med dem. Flyttar jag hem så småningom är det väl inte omöjligt att jag går in i någon slags roll i klubben. 

Chansen att han återvänder till Eskilstuna redan denna säsongen är faktiskt ganska stor. Hans Amo är i allra högsta grad med i kampen om kvalplatserna till Handbollsligan och kan ställas mot Guif i ett playoff. 

– Det vore ödets ironi om en gammal Eskilgubbe skulle peta ner Guif i Allsvenskan. Men kommer vi till det så kommer jag såklart gör allt för att vinna med Amo. 

Hela intervjun kan du lyssna på i veckans avsnitt av Sportpodden (Spotify, iTunes eller i spelaren nedan) som släpps under fredagen. Där snackas det dessutom både fotboll, futsal och Guifdamernas fenomenala seger i söndags.