En olycka kommer sällan ensam, fråga travtränaren Lotta Nyström. 

Hon vet.

Förra årets berg- och dalbana avslutades trots allt på topp. Skador och elände för Stall Nyström byttes ut mot glädjescener när travhästen Ladyofthelake gjorde succé i monté med ryttarinnan Anna Erixon på sadeln och sprang in drygt en halv miljon kronor. Och som om inte det vore nog fick stallet några dagar innan julafton även vara med om en seger på banan Pontchateau i hästens första utlandsstart vilket inbringade ytterligare 125 000 kronor. 

Med andra ord jackpot för Lotta Nyström och det tioåriga stoet Ladyofthelake som även blev kvällens drottning med flera tunga priser på Sundbyholms travgala.

Men historien om hästen slutar inte där. 

Efter att den fått stå i Bordeaux i södra Frankrike hos en proffstränare har tillståndet successivt blivit sämre. I torsdags var tanken att "Lady" skulle testats i ett travlopp.

– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om "Lady" dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, säger Lotta.

Men när ryttarinnan Anna Erixon och sambon Pierre Nyström kom ner till Frankrike dagen innan loppet och såg hästen var hon istället uttorkad och hade tappat rejält i vikt. Då togs beslutet att stryka henne från loppet.

– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. "Lady" fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lotta som även mottog beskedet att hennes pappa gick bort under helgen.  

Tunga besked för Lotta som nu helt av allt vill ha hem sin ögonsten Ladyofthelake. I dagsläget är den flyttad till Björn Goops stall på Belfonds i Normandie i väntan på att repa sig. 

– "Lady" är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här, avslutar Lotta.

Tränaren Lotta Nyström och Ladyofthelake har nominerats för sina insatser i december och är förra årets sista kandidat till Kvartalets idrottsprofil.