Saga Bäckström blir det närmaste vi kommer till ett hemmahopp när Eskilstuna står värd för Sum-Sim kommande veckoslut. 15-åringen från Strängnäs finns då med på 200 meter fjäril. Foto: Privat

Sum-Sim en dröm för Saga

Simning

Ingen Eskilstunadeltagare i Sum-Sim i hemmahallen – men däremot en från Strängnäs.

Saga Bäckström har kvalat in på 200 meter fjäril i F15–16.

— Jag har jobbat hårt för det och blev glad när jag lyckades. Det är en dröm att få vara med, säger hon.

Redan i den andra grenen på lördagsmorgonen är det hennes tur. Saga kvalade in med 22:a bästa tid av de 24 som får vara med. Eftersom hon är 15 år ställs hon mot en hel del simmerskor som är ett år äldre.

Några segerdrömmar har inte Strängnästjejen. Edith Jernstedt, Västerås, är klar favorit och har gjort suveräna 2.18,40. Saga kvalade in på 2.32,33 och siktar i första hand på att försöka förbättra sitt personliga rekord.

— Det handlar om dagsform men visst hoppas jag kunna ta mig under 2.30. Hur långt det sedan räcker beror ju på om många av de andra också är i form. Men klart att det vore kul om jag kunde klättra några placeringar från den jag kvalade in på.

Bara att få vara med i Sum-Sim, vilket motsvarar ett ungdoms-SM, är alltså lite av en dröm för Saga Bäckström som hårfint missade mästerskapet förra året.

— Då var jag nära på 100 meter fjäril. 16 kvalade in där och jag hade 17:e bästa tiden.

Förberedelserna har inte varit alldeles klockrena eftersom Saga åkte på en förkylning förra veckan. Men när vi pratade med henne på tisdagen kände hon sig pigg igen och på väg uppåt formmässigt.

De sista dagarna lättar hon på träningen. För det ambitiösa släktet simmare innebär det att hon ”bara” kör ett pass per dag. Morgonträningen tas bort.

På lördagen är det "examen" och vill det sig väl kanske Saga tar sig under 2.30 för första gången i livet.

Sum-Sim som en dröm för Saga

Strängnästjejen: Jag har jobbat hårt för att få vara med.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sportsimning
Relaterat