Våren var oväntat tung för Eskilstuna United som bara tog två segrar innan uppehållet. Det stora bottennappet kom i omgång tre borta mot Rosengård som vann med 9–0 efter fyra mål av Anja Mittag.

Sedan dess har några spelare tillkommit medan andra återkommit från skada. Tränaren Magnus ”Munken” Karlsson tillträdde till omgång fem efter Jonas Björkgren och fokuserar inte den storförlusten inför torsdagens returmöte på Tunavallen.

– Den matchen har jag inte sett mer än då och den är inte relevant. Cornelia Ellefors spelade mittback då för första gången och Rosengård gjorde tio mål nyss på Kalmar. Nu ska de få mer motstånd och vi har matchat topplagen så vi har chansen. Jag har mer tittat på andra matcher med Rosengård, säger han.

Artikelbild

Julia Tunturi fick göra sitt första mål i förra omgången mot Hammarby.

I de två senaste matcherna har laget plockat sköna segrar och klättrat i tabellen – först med 1–0 hemma mot Kristianstad och senast med 2–0 borta mot Hammarby. Karlsson har tidigare oftast spelat 4-4-2 men i två raka matcher har laget kört på en trebackslinje.

– Egentligen är det mer 3-4-3 om man ställer upp det så. Man måste vara där motståndarna är också men det enda som är riktigt tydligt är att det är en trebackslinje plus två centrala innermittfältare. Sedan kan man dividera om Felicia Karlssons utgångsläge om det är som forward eller på mittfältet. Eller om Hanna Glas och Tia Hälinen är wingbacks eller mittfältare. Flexibiliteten är större och vi är inte fast men ambitionen är att spela 3-4-3, säger han.

En av spelarna som fått något av en ny roll är den finländska landslagsspelaren Julia Tunturi. 22-åringen har tidigare spelat både som ytterback och yttermittfältare men i två raka matcher har hon matchats centralt på mittfältet.

– Hon har höga ambitioner och lär sig fort. Nu när hon blivit innermittfältare syns det att hon har spelat där. Mot Hammarby var det bra för både henne och laget. Det är absolut en framtidsspelare, säger Karlsson.

– Jag har spelat på olika positioner under säsongen är jag lite högre upp på mittfältet. Jag tycker det är bra och jag trivs bäst i en central roll. Den roll jag hade i förra matchen gillar jag för då kommer jag till avslutslägen. Man lär sig uppskatta olika positioner och lär sig mer, säger Tunturi.

Mot Hammarby noterades hon för fem avslut och fick även sätta sitt första mål i Damallsvenskan.

– Målet var nog efter ett inlägg och sedan sköt jag in bollen efter en retur. Jag har gjort något mål i cupen tidigare. Det var skönt att få göra det första målet och vara bidragande. Vi har gått framåt för varje match och spelet flyter mer, säger Tunturi.

Hon startade förra matchen mot Rosengård men byttes ut i den 76:e minuten vid ställningen 0–7.

– Rosengård har många internationella spelare och nivån blir naturligt hög. Vi mötte dem förra gången och de var bra som lag. De är fotbollssmarta och vet hur de ska göra. Är vi säkra i vår gameplan och vågar spela kan det bli en bra match.

[scribble path="/event/2806076/30029"]