I Malmköping på ett litet gym med namnet Malma atletklubb tränar Jocke så svetten forsar ner för ansiktet. Det är här jag träffar honom för en intervju, som sker på ett par träningsbänkar mitt i gymmet.

Gym har varit Jockes andra hem sedan drygt 18 år tillbaka, innan det tävlingssimmade han och tog flera USM-medaljer. Han spelade även fotboll och innebandy när han var yngre men vid 15 års ålder blev styrketräning hans kall.

Det började med att han gick med några kompisar till ett gym i Stockholm, där han växte upp. Han fastnade för den här sortens träning och det blev mellan tre och sex pass i veckan.

Artikelbild

Malma atletklubb är Joakim Edlunds "hemmagym".

När han var 22 år blev han intresserad av att prova på MMA, en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt. Han kombinerade det med sin styrketräning och blev snabbt starkare i kroppen. Vid 26 års ålder kom han in på en ettårig utbildning för att bli personlig tränare, PT. Skolan låg en bra bit från MMA-lokalen så satsningen lades ner och han inriktade sig nu på att styrketräna mer då det fanns ett gym på skolan.

Under sin utbildning hade han några kurskamrater som tipsade honom om Fitness five, en sport som var helt ny för Jocke. Kompisarna tyckte att han var väldigt stark för sin kroppsvikt och borde prova på.

‒Jag sa till mina kompisar att det inte var något för mig, ska jag ställa upp i något så vill jag ha chansen att hamna på pallen. Det är så jag är som person, säger Jocke ödmjukt och sänker blicken mot marken.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

Bodypress.

Inne på gymmet i Malmköping kommer det återkommande in personer under intervjun och alla hälsar glatt på Jocke.

‒Jaha, så tidningen ska äntligen skriva om dig, säger en äldre man som snabbt slinker förbi oss.

Artikelbild

Joakim Edlund.

Direkt efter utbildningen började Jocke jobba som PT på ett gym i Stockholm. Året efter, 2012, satt han och tittade på nätet om Fitness five som precis gått av stapeln.

Han kände igen alla fem grenarna då de alltid funnits med i hans träningsprogram. Chins, knäböj, dips, bänkpress och bicepscurl (den senare har i år bytts ut mot marklyft).

Artikelbild

Dips.

‒Jag blev förvånad när jag såg resultaten, jag insåg att jag kunde ha blivit minst trea i SM om jag hade deltagit, konstaterar Jocke och ler med hela ansiktet innan fortsätter:

‒Det var då jag påbörjade min satsning, målet var att delta i kvalet våren 2014, då hade jag ett helt år att förbereda mig.

Artikelbild

Knäböj.

Han ändrade om lite i sina träningsprogram och utökade till två benpass i veckan, i stället för ett.

‒Jag sänkte vikterna under träningen och körde flera repetitioner i stället, men jag hade aldrig lägre vikt än den jag skulle behöva lyfta på tävling, förklarar Jocke samtidigt som han tar en klunk vatten från sin flaska.

Artikelbild

Dips.

Under 2013 förbättrade han sin teknik i samtliga tävlingsgrenar, det gav honom bättre uthållighet och styrka.

‒Det gäller att hitta det lättaste sättet att utföra övningen på, men samtidigt få repetitionerna godkända av domarna.

Artikelbild

Marklyft.

Våren 2014 var det dags för Jocke att kvala in till Fitness five, kvalet gick i flera städer och han deltog i ett kval som hölls i en gymbutik i centrala Stockholm.

‒Jag hade gått på diet alldeles för hårt inför tävlingen och vägde 61 kilo. Jag var väldigt låg när det äntligen var dags att göra tävlingsdebut, konstaterar han tyst och fortsätter:

Artikelbild

Joakim Edlund från Malmköping siktar på VM i Fitness five.

‒Jag kom ändå tvåa i Stockholmskvalet med totalt 164 repetitioner på alla fem grenarna och sammanlagt fyra i hela Sverige. Det kändes som att jag hade mer att ge så jag såg verkligen fram emot att få tävla i finalen som skulle hållas i Göteborg under sommaren.

Jocke fortsatte träna hårt och höll sin vikt ända fram till finalen. Kroppsvikten är väldigt avgörande under tävlingen då några kilon hit och dit kan avgöra mycket. Vikten du lyfter i grenarna baseras nämligen på den tävlandes vikt (se faktaruta).

Artikelbild

Chins.

[fakta nr="2"]

‒I finalen klarade jag totalt 188 repetitioner, 24 fler än i kvalet. Det resulterade i att jag vann hela SM, säger han med upprymt och tillägger:

Artikelbild

Chins.

‒Det här gav mig verkligen blodad tand, jag satte mål att försöka vinna även nästa år, men det är en sak att vinna guld och en annan att försvara ett...

I december 2014 slutade han som personlig tränare och började jobba som brandskyddstekniker. Sommaren 2015 vann Joakim återigen Fitness five.

Artikelbild

Knäböj.

‒Jag var oerhört nervös när jag skulle tävla igen, det skulle bli hårt att försvara guldet från året innan men jag lyckades, trots att jag vägde fyra och ett halvt kilo mer.

Som svensk mästare fick Jocke äran att representera Sverige när EM arrangerades för första gången. Tävlingen avgjordes i Stockholm under Fitnessfestivalen i slutet av november.

‒Det var helt grymt att få tävla för Sverige. Det gick väldigt bra och jag blev den första någonsin som fick titulera mig Europamästare. Dagen efter tävlade jag i SM och vann guld i chins, det var en stor helg för mig.

Efter tävlingarna tränade Jocke vidare, som vanligt. Nästa mål hägrade i slutet av 2016 då flera stora tävlingar hölls inom loppet av sex veckor. I samma veva flyttade han och familjen till Malmköping.

‒Det var en hektisk tid men det passade mig utmärkt att alla tävlingar låg så tätt inpå varandra, då behövde jag inte ha diet flera gånger under året.

‒Det började med att jag vann SM-guld i Fitness five. Jag var den första som någonsin klarade 200 repetitioner totalt i en tävling, jag körde 201, säger Jocke och ser oerhört nöjd ut över den prestationen.

Helgen efter SM-finalen väntade EM i Estland.

‒Jag vann EM, igen, och var verkligen i bra form.

Några veckor senare var det tävlingsdags igen.

‒Jag ställde upp i bodypress och chins under den årliga Fitnessfestivalen där det blev SM-guld i bodypress och SM-silver i chins.

Men säsongen slutade inte där för Jocke.

‒Året avslutades med debut i Athletic fitness där jag slutade fyra i Decembercupen. Jag känner mig inte riktigt nöjd med det resultatet och är riktigt revanschsugen, så det kommer bli fler tävlingar i det här framöver, konstaterar Jocke samtidigt som vi måste byta plats på gymmet, någon behöver bänken som Jocke sitter på under intervjun.

[fakta nr="3"]

Efter den hårda perioden med många tävlingar bestämde han sig för att ta ett uppehåll med Fitness five och Athletic fitness under 2017. Han hade inte tänkt tävla över huvud taget men bestämde sig sent för att i alla fall anmäla sig till SM i bodypress, chins och dips under Fitnessfestivalen i början av december. Han gjorde aldrig någon diet inför tävlingarna men kände ändå att det fanns chans till pallplats i samtliga tre grenar.

‒Bodypressen gick inget vidare, jag klarade 36 stycken men lyckades ändå ta SM-guld, det var förvånande, säger han snopet och fortsätter:

‒När det var dags för dips gick det inte direkt bättre, jag klarade 49 stycken men fick ändå ett brons, vinnaren var tre dips före mig och tvåan klarade två dips mer än jag.

Men Jockes revansch skulle komma i chins.

‒Han som ledde tävlade precis innan mig så jag kunde gå på resultat. Jag sa till speakern som intervjuade mig innan start att jag skulle klara en mer än Erik Anklew (killen som då låg etta) i alla fall, och det gjorde jag precis, säger han och skrattar.

Nu står 2018 och knackar på dörren. Då blir det en satsning på Fitness five igen för Jockes del och det finns en speciell anledning till det.

‒Nästa år är det tanken att ett första VM i Fitness five ska arrangeras och det ska hållas på Venice beach i USA. Jag siktar och hoppas verkligen på att ta en plats i svenska laget som åker dit.

För att få åka och tävla för Sverige krävs det dock att Jocke är topp två på kommande SM. Men först väntar ett kval i vår innan en eventuell SM-final hägrar.

Hur blir det med satsningen på SM i chins, bodypress och dips?

‒Jag skulle gissa att det blir en satsning där med och förhoppningsvis guld även i dips då, säger Joakim med ett snett leende.