Eskilstuna bjöd på bra väder under den första tävlingsdagen under friidrotts-SM. Eftermiddagen och hela SM inleddes med semifinaler på 400 meter för herrar. Nick Ekelund-Areander från Malmö AI blev den första att passera mållinjen på årets SM när han vann det första heatet och kvalificerade sig till final.

Först ut av de lokala friidrottarna var Eskilstuna Friidrotts Johan Taléus. I herrarnas längdhoppskval gick de tolv bästa till final och kvalgränsen var satt till 7.10.

Efter ett övertramp i det första försöket och 7.08 i det andra slog 24-åringen till med säsongsbästa 7,30 i sitt sista försök och kvalificerade sig därmed till lördagens final.

Artikelbild

Ärla IF:s Carolina Söderbom.

Det var över förväntan idag, säger Taléus efter kvalhoppningen.

Ditt första hopp såg riktigt långt ut?

– Ja, där stämde allt förutom att det blev övertramp med två centimeter. Men de sparar jag till finalen.

I tredje hoppet slog Taléus alltså till med fina 7,30 som innebar nytt säsongsbästa.

Artikelbild

– Det var dock lite för mycket medvind, men jag är ändå nöjd med hoppet och kvalet i allmänhet.

Tankar inför finalen imorgon?

– Jag går för medalj. Det är det jag har satsat på hela säsongen. Guldet kommer stå mellan Michel Tornéus och Thobias Nilsson Montler men där bakom är det öppet. Ett hopp på 7,60 kan räcka till medalj och det siktar jag på, säger Taléus.

Samtidigt som längdkvalet avgjordes korades helgens första guldmedaljör. Det blev Mattias Lindberg från Skellefteå AIK när han tog hem släggfinalen på fina 68,20.

Ärla IF:s Carolina Söderbom slutade näst sist i sitt försöksheat på 400 meter och gick därmed inte vidare. Carolina Söderbom får chans till revansch på lördagen. Först var det tänkt att hon skulle ställa upp i damernas längdhopp men väljer nu i stället att köra 200 meter.