På Vasavallen blev IK Viljans genom tiderna bäste och meste idrottsprofil Bernt "Jompa" Jonsson rejält uppmärksammad inför den stundande 90-årsdagen och både han och de drygt 500 åskådarna fick sig därefter ett tätt, välspelat och spännande derby till livs.

Trots en mållös första halvlek saknades verkligen inte målchanser - bland mycket annat fick vi uppleva 3–1 i virkesträffar till hemmalaget.

Tidigt i andra halvlek var Stallarholmens rappe forward Alexander Pihlmark först framme på en målvaktsretur och skickade upp 1-0 i nättaket.

Artikelbild

Lasse Stenbäck.

– Man hade ju hoppats att det skulle räcka till seger, säger Pihlmark, som gick från just Viljan till Stallis för två år sedan.

– Jag ville trappa ner lite, Viljan tränar ju dubbelt så mycket som oss, säger han som förklaring till klubbytet.

Med knappt tio minuter kvar rullade målsprutan Antonius Alias in kvitteringen - för övrigt hans 22:a strut för säsongen.

I slutminuterna hade lagen var sitt gyllene tillfälle att avgöra, men först sköt Simon Björk över i friläge och strax därefter gjorde Stallis keeper Tobias Öhman ett reflexräddning i världsklass på Lucas Holms närskott.

– Vi var ju klart närmast segern, fyra i virket och en hel del annat i chansväg, men vi är fortfarande i serieledning, konstaterar Viljans tränare Semir Mehanovic.

– Vi är inte helt hemma på naturgräs, men vi är bara två pinnar från kvalplats, så än finns det mycket att spela om, säger Stallis tränare Marko Vahlberg.

Själv hade jag ett muntert läktarsällskap av den forne domarvirtuosen Owe Cardestål som berättade en lång rad fotbollsrelaterade tillika sköna historier från när det begav sig.

Omgångens skräll svarade onekligen Triangeln för - att Mestagänget skulle resa hemåt från Krikonbacken med poäng i bagaget fanns knappast på någon av kartor.

Men så blev det.

– Jag är klart imponerad av vårt unga lag, i dag visade killarna verkligen moral och krigade sig till en pinne, säger TIK:s manager Leif Edeborg.

Marcus Edeborg nickade in 1-0 i första akten och först i 81:a minuten kvitterade seriens skyttekund Marcus Björklund med sin 27:e kasse för säsongen.

– Harg hade mycket boll och skapade en hel del i chansväg, men August Johansson var grym i målet, intygar Edeborg som även delade ut extra ros till innermittfältarna Andreas Blomquist och Edeborg junior.

Formstarka Babylon åkte till Nyköping och inkasserade sin tredje raka seger.

– Runtuna slog bara långa bollar på en hopplöst ojämn plan medan vi försökte rulla boll efter marken. Vi låg under med 2-1, men lyckades göra tre raka och vinna rättvist, säger Babylons tränare Hastyar Sarkan som berömde briljante högerbacken Marvin Wafer och tvåmålsskytten Rozi Nazari för extraordinära insatser.

Gästerna från Oxelösund gjorde mål på sitt första läge i matchen, men efter vilan kunde Ärla vända på steken och ta tre viktiga pinnar hemma på Åsborgen efter att Oskar Ehrlin avgjort med skallen kort före slutsignalen.

– Vi gick ner på trebackslinje i andra halvlek och det gav resultat. En riktigt bra laginsats där hela gänget kämpade i 90 minuter, säger Ärlas tränare Jocke Granberg.

På Skogsängens IP var det rena målfyrverkeriet i början av andra halvlek och fyra mål under en tiominutersperiod innan Kenny Vokbus krigade in segermålet för Primavera i den 65:e minuten.

– Jag tycker vi var det klart bäst spelande laget och vann rättvist, säger Primas tränare Gabriel Larsson.

Var Kennys avgörande balja snygg?

– Nej inte direkt, Kenny gör sällan snygga mål, han kämpar nästan alltid in dem. Men de räknas lika mycket för det och Kenny var riktigt bra i dag, bäst hos oss tillsammans med Jimmi Berg på vänsterbacken. Fast det var en riktigt stark insats över hela linjen.

Ni kravlade över nedflyttningsstrecket - hur känns det?

– Skönt förstås - och där ska vi bli kvar.

MIF-tränaren Kjell Pettersson hade svårare att känna igen sina adepters agerande.

– Vi kom inte alls upp i samma nivå som tidigare och matchen i sig var ingen höjdare. En väldigt svajig historia som hade kunnat sluta precis hur som helst, säger Pettersson som saknade sina två ordinarie mittbackar.

Fyra omgångar kvar nu och fortsatt högdramatiskt kring de tre strecken - precis som man vill ha det!