Slutade med travet – nu tillbaka som vinnare

För drygt 15 år sedan följde Eskilstuna-Kuriren travlärlingen Richard L Janssons resa till att bli proffstränare. Med bara ett fåtal starter de senaste två åren är han nu tillbaka på riktigt och i söndags vann han hemma på Sundbyholm när GS75 avgjordes.

Richard L Jansson tog årets första seger när han körde Tullibardine Boe på GS75 på Sundbyholm i söndags.

Richard L Jansson tog årets första seger när han körde Tullibardine Boe på GS75 på Sundbyholm i söndags.

Foto: Martin Langels/ALN

Trav2019-11-27 05:29

– Jag höll på i drygt sju år som proffs men vi fick aldrig det där lyftet. Vi hade problem med stallet i Stavstorp utanför Malmköping och vi kom aldrig riktigt fram till vad det var. Hästarna gick bra i början men blev sedan sjuka, säger Richard L Jansson och fortsätter:

– Det gick så långt att vi provade med att byta stall och då gick det genast bättre och efter det rullade det på. 

Höjdpunkten var 2008 då han vann V75 på Årjäng med Lissie's Lassie, men sedan kom livet emellan. 

Richard och sambon Kristina fick ett barn. Och ett till. Samtidigt började han tvivla på om det verkligen fungerade att jobba dygnet runt med hästar och även ha två barn att ta hand om. De tog beslutet att trappa ner och hade till slut bara två hästar kvar, Waypoint och R.K.Princess.

När sambon skulle börja jobba igen efter mammaledigeten våren 2013 avvecklades allt som fanns kvar då varenda travpryl såldes.

Månaderna efter körde Richard inte ett enda lopp. Sakta men säkert har han nu börjat köra igen och förra året bytte han Eskilstuna och ett vanligt jobb på Volvo mot Västerås och Quintus Technologies där han nu jobbar som materialhanteringsansvarig.

I söndags gjorde Richard, som numera har amatörlicens, sina första starter för året och sitt tredje och fjärde tävlingslopp på två år, då han körde travtränaren Björn Erikssons 3-åriga sto Tullibardine Boe på GS75 på hemmabanan Sundbyholm.

– Jag har faktiskt fuskat lite för jag var på Malta i oktober med min pappa Roland och amatörklubben från Sundbyholm. Då körde jag ett lopp, säger Richard och skrattar.

Men när Björn, som han känner sedan tidigare, frågade om han vill köra så nappade Richard direkt. 

– Vi hade lite problem med värmningen så vi balanserade om lite. I själva loppet började vi lite lugnt för hästen är fortfarande lite ängslig. Men vi avancerade i kön och fick gå utvändigt ledaren. Då kunde hon slappna av och på upploppet kände jag mig aldrig orolig även om det var jämnt över mållinjen.

Vad händer framöver då?

– Vi är faktiskt anmälda till Sundbyholm redan på måndag och jag kommer köra henne då också. Jag tror faktiskt att hon har bra chans igen. Nu har jag fått suget tillbaka och om jag har möjlighet så kör jag säkert lite mer nästa år. 

Richard L Jansson och Tullibardine Boe vann med en hals före tvåan Rickard N Skoglunds Blownaway.
Richard L Jansson och Tullibardine Boe vann med en hals före tvåan Rickard N Skoglunds Blownaway.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!