Torsdagen slutade med ett SM-guld i artistisk gymnastik på mångkampsfinalen för Jessica Castles från Eskilstuna GF. Fredagen slutade med nya SM-guld för henne när grenfinalerna avgjordes.

Castles var bäst i både bom och barr då hon hade poängen 12,85 i båda grenar. Därmed tog hon hem totalt tre SM-guld vid sitt första seniormästerskap. Hon kommer från Storbritannien men har en svensk mamma och en pappa från Nordirland. Sedan 2018 tävlar Castles för Eskilstuna GF och Sverige men är bosatt i England.

Hennes lagkompis Jonna Adlerteg ställde under torsdagen endast upp i barr där hon hade bästa kvalresultat med 13,85 poäng. I finalen fick hon 14,45 poäng och vann med stor marginal till tvåan Marcela Torres från All Star Gymnastic GF som hade 12,30 poäng.

– Jag är framförallt nöjd med min serie och poängen. Framförallt har det varit en förberedelse till EM och jag har velat köra igenom mina serier så att dessa känns bra. Det har det känts som att det har gjort och samtidigt har det varit väldigt kul att få komma ut och tävla, säger Adlerteg.

14,45 var dessutom nytt personbästa för Adlerteg. I barrtävlingen kom Jessica Castles på en femteplats med 11,15 poäng.

– I detta bedömningsreglemente är det personbästa för det byts ibland. Förra helgen gjorde jag 14,30 poäng och innan det var det 14,25. Jag var inte helt nöjd med serien från kvalet och missade en kombination. Det ville jag fixa till och sätta mina kombinationer utan att få så mycket avdrag, säger Adlerteg.

Hur stort tycker du det är med ett SM-guld?

– Ett SM-guld är alltid ett SM-guld. Sedan kanske jag fokuserar mer på min prestation och min poäng. Jag har några guld sedan tidigare men vet inte hur många. I barr tror jag det har blivit tre stycken tidigare.

Eskilstuna GF fick en tredje medalj då Ece Ayan kom trea i bomtävlingen. Hennes 11.85 räckte inte riktigt till ett silver då Julia Rumbutis från All Star Gymnastic GF var något före på 12,10 poäng.

– Det är kul att jag inte är ensam då Jessica är med och Ece är tillbaka. Det är jättekul och till EM ska jag och Jessica åka så då blir vi två från Eskilstuna.

Med i tävlingen var även Rosanna Ojala från Finland som tävlar för Eskilstuna GF. Hon hade näst bäst resultat i barr med 12,45 poäng men blev utan medalj.

– Det är något som gör att hon inte kan ta en SM-medalj men hon var ändå tvåa, säger Adlerteg.