I onsdags visade vi träningsmatchen i fotboll mellan Brage och AFC Eskilstuna.

Nu väntar nästa tv-sändning på ekuriren som ett led i vårt samarbete med Mittmedia.

På lördag med start 15.30 kan du som är eller blir prenumerant följa en fyra timmar lång fartfest från HZ Bygg Arena i Hallstavik.

Där avgörs nämligen SM-finalen i isracing.

– Det känns fantastiskt kul att erbjuda den motorintresserade publiken i Sverige det här, säger Carl Juborg, nyhetschef på Mittmedia sport.

För alla i motorvänner i Eskilstuna dyker dessutom ett bekant ansikte upp i rutan.

Speedwayföraren och den tidigare isracingprofilen Daniel Henderson är nämligen anlitad som expertkommentator.

‒Jag har bra koll på isracingen i Sverige eftersom jag tävlat flera gånger på både VM och SM. Det ska bli jättekul och jag känner att den här rollen passar mig. Inte minst för att jag varit med i isracingcirkusen själv och vet hur hårt jobb och vilket slit som krävs för att lyckas, säger Henderson som den kommande speedwaysäsongen ingår i Västerviks trupp.

Blir det debut som tv-kommentator?

‒Ja, det blir första gången. Under hösten 2017 medverkade jag dock som bisittare i radio när det handlade om speedway så jag har viss vana ändå.

16 förare finns på startlinjen i SM-finalen. Dessutom är två banreserver med.

Daniel Henderson är dock säker på att guldet hamnar hos någon av de fem han ser som favoriter.

‒Stefan Svensson, hans son Niclas Svensson, Martin Haarahiltunen, Jimmy Olsén och Ove Ledström gör upp om guldet. Någon annan kan jag inte tänka mig kan blanda sig i det hela, säger Henderson.

Alla förarna kör fem heat var under tävlingen. De tre bästa sammanlagt är klara för finalracet.

‒Dessutom körs en semifinal mellan dem som hamnar på platserna fyra till och med sju. Vinnaren där får också köra final och det heatet kan bli riktigt, riktigt spännande.

Daniel Henderson tävlade själv i isracing under tre säsonger.

Efter säsongen 2016 slutade han dock för att lägga all kraft på speedwayen under sommarhalvåret. Under 2017 fanns han med i Motalalaget Piraternas trupp men under 2018 är det elitserienykomlingen Västervik som gäller för 26-åringen.

‒Jag känner att tiden inte räcker till för både och. 2017 hade jag dock ändå en del sug från isracingen men i år har jag klarat mig. Sedan är det ju i stället kul att få en ny roll som expert. Då stillas suget på det viset, säger han och skrattar.

Daniel Henderson har för övrigt en äldre bror som ägnat en hel del tid åt isracing. Under 2018 har han efter ett par års frånvaro från sporten gjort comeback och tävlat lite med Rospiggarna.

Någon start på SM blir det dock inte för Robert Henderson som körde hem ett silver 2013.

‒Robert var sugen men känner att han inte har material som är bra nog för att vara med och konkurrera den här gången, berättar Daniel Henderson.