Malmköping går på en månadslång sommarvila med två sköna segrar i bagaget - den senaste kneps mot Ärla på bortagräs i fredags.

– Jätteskönt att avsluta våren med en ny trepoängare. En mycket märklig match som verkligen hade två ansikten - i första var vi helt borta, men ett tidigt mål efter paus gav oss både energi och självförtroende, säger mycket belåtne MIF-tränaren Kjell Pettersson.

Första 45 var mållösa, men efter vilan gjorde gästerna två raka mål, Ärla reducerade till 1–2 innan Niclas Pettersson kom in från bänken och avgjorde med två raska kassar.

– Niclas var inne högst en kvart, men hann ändå sätta två, säger Pettersson som även gav stabile mittbacken Tobias Lindström ett stort plus i kanten.

Ärla har det blytungt just nu och har bara skrapat ihop två pinnar på de sex senaste matcherna.

– Vi gjorde en riktigt bra första halvlek och borde ha satt åtminstone något mål på alla chanser. Efter vår reducering i andra chansade vi lite framåt och släppte in två bakåt i stället, säger Ärlas lagkapten Oskar Ehrlin och suckar tungt.

– Vi avslutar våren mot Järna hemma på fredag, då ska det bara bli seger, tillägger Ehrlin.

Själv gjorde jag en utflykt till Strängnäs under under lördagen och kom dit i så pass god tid att jag hann få i mig en Klassiker med sylt och grädde på Slagsta Glass nere vid hamnen. För övrigt min första glass från den firman sedan sent 80-tal. Seriefinalen på Vasavallen blev en fartfylld, chansrik och välspelad historia mellan ettan respektive tvåan i tabellen. Redan efter en minut tog gästerna ledningen efter ett slarvigt uppspel, Mattias Alias kvitterade tämligen omgående, men Harg gick ändå till pausvila efter ett nickmål på hörna.

– Båda deras mål kommer efter slarv från vår sida, jag tycker vi var värda tre poäng i dag, säger Viljans tränare Semir Mehanovic efter slutsignalen.

I andra halvlek räddade betongstabile hemmakeepern Richard Larsson sin tredje straff för säsongen och strax därpå dundrade Antonius Alias in 2–2-kvitteringen med ett riktigt klassmål.

– Jo tack, den satt rätt bra, konstaterar Antonius som liksom tvillingbrorsan Mattias inte gett upp hoppet om serieseger.

– Vi har fortfarande en bra chans att vinna men sämre än tvåa och kvalspel ska vi inte bli, säger de målfarliga bröderna i kör.

Faktum är att de vältränade Viljaniterna åter blev bättre ju längre matchen led och hade ett par giftiga lägen att avgöra – men oavgjort var nog ändå tämligen rättvist.

På den gamla träläktaren fick jag för övrigt sällskap av fotbollsprofilen Stefan "Nutte" Johansson och det blev en hel del nostalgi oss farbröder emellan. Bland annat kom vi på att vi båda representerat Talldungens IK när det begav sig – han i fotboll och jag i bandy ...

Triangeln saknade nästan ett helt lag när man i lördags åkte till Brunnsängs IP i Södertälje. Ändå stod det 1–1 i pausen mot Afrikansk sedan Emil Hammarberg stått för kvitteringsmålet i slutet av första akten.

– Grabbarna gjorde det bra efter de förutsättningar som var, vi hade bland annat tre u-lagsspelare som får klart godkänt i debuten, säger TIK-managern Leif Edeborg som även rosade målvakten August Johansson som bland mycket annat knep en straff.

– Nu blir det en månads välbehövlig semester från fotbollen och sedan tar vi nya tag till hösten, avslutar Edeborg.

Trots att Primavera tryckte på så det stod härliga till i lördagens bortamatch mot tabelljumbon Järna dröjde det till 92:a minuten innan de fick in bolluslingen.

– Det var spel mot ett mål under större delen av matchen, men vi krigade på och till slut fick vi in kvitteringen genom Markus Holmberg. Det var verkligen välförtjänt, intygar Primas tränare Gabriel Larsson vars adepter avslutar vårspelet mot tabelltvåan Viljan hemma på Skogsängen nu på fredag.

Stallarholmens tränare, Marko Vahlberg, är inte typen som skäller på sina spelare - men efter första 45 minuterna i lördagens match mot Babylon kände han sig tvungen.

– Jag har aldrig sett killarna så loja, det var som de redan gått på semester, säger Vahlberg som fick se gästerna kvittera till 1–1 just före pausvilan.

– På sitt första skott på mål, konstaterar Vahlberg.

Efter vilan blev det skärpning – åtminstone av den defensive mittfältaren Fallou Ngum – killen gjorde Stallis pyts i första halvlek och följde upp med ytterligare tre efter pausen.

– Oj så het han var, där kan man verkligen snacka om matchens stjärna, säger Vahlberg.

Det kanske bästa av allt var att Stallis hade en kamera på nämnde Fallou under matchen – något som var bestämt redan före avspark – den filmen blir något att spara till barnbarnen för fyramålsskytten.

Nämnas bör även att Babylon kom till match med endast fem ordinarie spelare, övriga sex i startelvan var killar som inte tränar.

– Några var på bröllop, en hade fått borrelia och flera fick inte ledigt från jobben. Jag satt till sent på fredagskvällen och jagade folk, till slut fick jag ihop tolv spelare. Ändå hade vi 1–1 fram till 70:e minuten, säger tränaren Hastyar Sarkan vars manskap avslutar vårsäsongen med match mot Afrikansk hemma på Ekängen på fredag.

– Nu fick vår lagkapten Rezo Yousif sin sjätte varning och är avstängd då, men vi ska ändå få ihop ett slagkraftigt lag och det är tre poäng som gäller, säger Sarkan.

Slutligen tänker jag göra en pudel när det gäller det svenska landslagets chanser i VM och det är verkligen ingen dvärgdito vi snackar om. I vårt interna tips på tidningen skrev jag "ingen" som Sveriges första målskytt i gruppspelet – jag trodde alltså på noll baljor och totalt fiasko för de våra i Ryssland. På tisdagen spelar de åttondelsfinal och efter det storartade krigandet så här långt tror jag plötsligt att Sverige kan nå hur långt som helst – ja till och med bräcka den mäktiga bragd som 94-gänget stod för.

Jag tror verkligen att det här i sammanhanget anonyma, men unikt sammansvetsade, LAGET vill visa tvivlarna, stjärnspäckade motståndarländer och svenska folket vad de kan åstadkomma, Men framför allt vill de nog visa Zlatan ...