Precis som mot Kroatien i seminfinalen började Sverige med ett stenhårt försvarsspel. Island var näst intill golvade där Sverige chocköppnade med hela 7–1 efter 12 minuter.

Efter drygt 20 minuters spel hade Island utjämnat till 9–9 och en viss nervositet hade infunnits sig hos det svenska U18-landslaget.

– Vi kom in i en dipp och vi gick inte ut på deras spelare som vi skulle. De fick göra en hel del enkla mål, säger Eric Johansson.

Och likt den gruppspelsmatchen som Sverige förlorade mot just Island (24–29) blev de första 30 minuterna otroligt jämna. Ställningen var 12–12 i paus och inledningsvis i andra fortsatte med lagen att hålla jämna steg.

En bit in i andra halvlek klev Guifs Eric Johansson, Kristanstads Valter Chrintz och Ystads Ludvig Hallbäck fram och gjorde tre snabba mål vilket innebar en tremålsledning. Och den ledningen släppte aldrig Sverige som bara ökade farten ju närmare de kom slutsignalen och EM-guldet. Slutresultatet skrevs till 32–27.

När kände du att guldet var bärgat?

– Det var helt klart när vi fick spela sex mot fyra, de hade två utvisningar och det var fem minuter kvar. Vi gjorde två mål då och fick en ledning med fem då kände man att det var klart. Det är de bästa minuterna i min handbollskarriär än så länge, säger en överlycklig Eric Johansson.

Hur firar ni guldet nu då?

– Vi ska iväg på en bankett med alla lag och äta middag. Men det är klart vi ska fira med laget men det blir först lite senare i kväll.

Ludvig Hallbäck och Valter Chrintz gjorde tillsammans 19 mål och var en av anledningarna att Sveriges U18-landslaget tog sitt andra guld i genom tiderna, 1997, var det första. Guifs båda bidrag, Eric Johansson och Kasper Larsson, gjorde fyra mål respektive tre mål.

Utöver EM-guldet för herrarna förlorade U18-damerna bronsmatchen i VM i Polen, 27–34 mot Sydkorea.