Det var två lag med olika formkurvor som drabbade samman på Tunavallen under söndagskvällen. Gästerna från Skåne kom till Eskilstuna med sex raka förluster i ryggen. United däremot kommer från en stark period och har inte förlorat sedan i början av augusti.

Det var också United som tog kommandot direkt efter avspark. Redan i den första minuten slog Sonia Okobi en boll mot Mimmi Larsson på vänsterkanten. Mimmi rundade sin back, tog sig in i straffområdet och rullade behärskat in ledningsmålet i det bortre hörnet.

– Jag hann nästan inte känna något under löpningen, det gick så fort. Men det var otroligt skönt att se den gå in, säger Mimmi.

Artikelbild

Knappt hade de 842 åskådarna slutat applådera innan det var dags igen. Landslagsbacken Hanna Glas rann igenom på sin högerkant och blev bryskt nedriven i gästernas straffområde. Ingen tvekan från domare Tess Olofsson och straff till United. En straff som Mimmi Larsson förvaltade på bästa sätt och ställningen var 2–0 efter sju minuter på Tunavallen.

– Vi får en riktigt bra start, nästan för bra. Sen slappnar vi av lite för mycket och låter dem komma igenom ett par gånger, säger Magnus ”Munken” Karlsson.

Efter Uniteds sprakande inledning sjönk tempot en aning och Limhamn Bunkeflo fick till några halvchanser. Uniteds backlinje fick för dagen klara sig utan backklippan Shannon Woeller, som bröt armen under landslagsuppehållet. I hennes ställe valde Munken att sätta in Annica Svensson som gick in och fyllde kanadensiskans skor på ett föredömligt sätt. Tillsammans med mittbackskollegan Vaila Barlsey tog hon hand om det mesta av det gästerna skapade framåt.

När domare Olofsson blåste av för halvtid var det en rättvis och säker ledning för Eskilstunalaget.

Artikelbild

– Vi gör en bra första halvlek överlag, säger Munken.

Den andra halvleken blev en jämnare tillställning. Mycket kamp på mitten och inget av lagen skapade några riktigt farliga målchanser. Efter dryga timmen spelad skulle Limhamn/Bunkeflo få sin chans att ta sig tillbaka in i matchen. Ett långt inlägg svepte förbi hela Unitedförsvaret och vid bortre stolpen dök Rakel Hönnudottir upp. Unitedmålvakten Emelie Lundberg fick sträcka ut ordentligt för att styra bollen till hörna.

Artikelbild

– De får komma till lite väl enkelt ett par gånger i den andra halvleken. Det finns ytor för dem att spela i som vi inte lyckas täppa till.

Mimmi Larsson håller med.

– Vi spelar lite stressat och ger bort lite enkla passningar.

Målchansen blev dock en väckarklocka för hemmalaget som nu tog tillbaka kontrollen. I den 66:e minuten avancerade Felicia Karlsson på sin högerkant. Efter väggspel med Mimmi kom hon till slut fri i straffområdet. Karlsson gjorde inget misstag, rundade gästernas målvakt och satte 3–0.

I och med målet gick luften ur gästerna och i den 89:e minuten kunde inbytte Cajsa Åkerberg fastställa slutresultatet till 4–0 i öppet mål.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Fyra mål och vinst i det här läget som vi är i nu är mer än man kan önska, säger Munken.

Nu befinner sig United på en sjundeplats i tabellen, åtta poäng före just Limhamn Bunkeflo på nedflyttningsplats. Med andra ord är Eskilstunalaget nu väldigt nära allsvenskt spel även nästa säsong.

– Det ser väldigt ljust ut. Inget är klart, men vinsten i dag var ett stort steg mot nytt kontrakt, säger en nöjd Munken.