• Annica Svensson med sin sexårige brorson Simon, som har diabetes, på Behrn Arena i Örebro där Simon och hans familj bor. Foto: Privat
  • Annica Svensson med den signerade tröjan på sig. Foto: Eskilstuna United
1/

United stöttar barn som drabbats av diabetes – auktionerar ut signerad tröja: En väldigt allvarlig sjukdom

Fotboll

Eskilstuna United har spelat i rosa för att stötta kampen mot bröstcancer. Nu auktionerar klubben ut en blå matchtröja med samtliga spelares autografer på. Detta för att samla in pengar till Barndiabetesfonden.

— Om vi får in 20 000 kronor vore det helt fantastiskt, säger initiativtagaren Annica Svensson vars brorson Simon drabbats av sjukdomen.

De senaste åren har United, en gång per säsong, spelat en damallsvensk match i rosa ställ för att stötta cancerforskningen. Efteråt har kläderna auktionerats ut och dragit in flera tusen kronor till forskningen.

Nu är det barndiabetes som står i fokus.

— För drygt ett år sedan fick min brorson Simon, som är sex år, diagnosen diabetes typ 1. Jag vet hur tufft familjen har det hela tiden med allt från insulinsprutor till höga och låga värden och inte minst hur jobbigt det är för Simon, säger Annica Svensson.

— Nu på tisdag är det första gången det hålls en diabetesgala och jag pratade med Bengt (Uniteds marknadsansvarige Gustafsson) om vi kunde göra något.

Så blev det.

Samtliga A-lagsstjärnor signerade en matchtröja som det går att lägga bud på. Efter bara någon timme hade ett på 2 000 kronor kommit in. Auktionen, som startade under torsdagskvällen, pågår till och med 21.00 på tisdag och målet är att under den tv-sända galan kunna rapportera hur mycket pengar som kommit in.

— Jag är superstolt över vår klubb som gör sådan här saker och tar det här initiativet. Vi använder våra forum och märke till att göra något bra. Jag hoppas det är fler klubbar i Damallsvenskan och herrallsvenskan som kan göra samma sak. Simon har börjat spela fotboll nu så det känns extra kul, säger Annica Svensson.

Hur mycket tror du att ni kan få in?

— Ingen aning. Skulle vi kunna få in 20 000 kronor vore de fantastiskt men 10 000 är jättebra också. Fast ju mer desto bättre ...

— Lika viktigt är att försöka hitta orsaken till den här typen av diabetes och då går det åt mycket pengar till forskning. Nu är det över 900 barn som drabbas varje år och det ska inte någon som är sex år behöva göra. Det är viktigt att informera om vad diabetes är och förklara att det är en väldigt allvarlig sjukdom.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna UnitedSportfotboll

Mest delat denna vecka

Relaterat