Foto:

Uniteds mäktiga mästarkross – vann med 6–0 mot Linköping

FOTBOLL

Eskilstuna United gick på en vecka från 1–5 mot ett bottenlag till osannolika 6–0 (2–0) mot klara mästaren Linköping.

— Vi hade förstås aldrig kunnat drömma om att åka hit och göra sex mål. Men det var väldigt viktigt för oss som lag att komma igen starkt efter förra insatsen, säger briljanta yttermittfältaren Fiona Brown.

Okej, Linköping vilade Kosovare Asllani, hade redan säkrat guldet och har Champions League-match kommande vecka. Men ändå... 0–6!

– De tappade nog intresset efter vårt tredje mål (i minut 66) men man kan ju bara spela mot det lag som finns på planen, säger tränaren Viktor Eriksson som justerade en del taktiskt efter Göteborgsfloppen.

– Jag är väldigt stolt över hur spelarna tog till sig det på bara ett fåtal träningar. De visade upp otrolig skicklighet, tillägger han.

Justeringen innebar bland annat att sätta press på bollhållaren på ett smartare sätt.

– Vi skulle inte göra det direkt utan avvakta och vara mer kompakta för att trycka till när vi kände att det var rätt läge. Det gick snabbt att komma in i det, säger Loreta Kullashi efter sitt livs första hattrick i Damallsvenskan.

Men trots tre mål var hon inte vassast i United (utan en krasslig Malin Diaz). Inte ens offensivt. En skotsk kreatör lyste klarast och visade vägen genom att utmana landslagsmeriterade vänsterbacken Jonna Andersson direkt, vinna den duellen och sedan äga tvekampen.

– Man vill alltid testa tidigt och när man får ett övertag blir det enklare, även om hon är en jätteduktig försvarare, säger Fiona Brown.

Hon valde ödmjuka spåret när vi bad henne recensera sin insats så vi tar oss i stället friheten att kalla henne glimrande.

* 0–1 ordnade Fiona med ett vänsterskott som styrdes in i eget mål av Lisa Lantz i Linköping.

– Jag vet inte om den hade gått in annars men Mimmi (Larsson) sa att hon hade hunnit peta till bollen om det behövts, berättar skotskan.

* 0–3 nickade Vaila Barsley in på hörna från Brown.

* 0–4 satte Loreta Kullashi på straff, en straff som kom utav att Brown petat bort bollen och blivit fälld.

* 0–5 satte Mimmi Larsson efter ett fint anfall startat av Fiona.

– Visst är jag nöjd med min insats men framför allt att vi kom igen så starkt som lag, säger spelaren som utöver detta hela tiden hotade och störde hemmalagets försvar.

De två övriga målen, alltså 0–2 och 0–6, satte Kullashi. Särskilt hennes första och lagets andra var vackert.

– Jag har för mig att Mimmi nickskarvade och att jag hann sno bollen för en av deras backar, berättar hon om 0–2.

Målfesten avslutades när Kullashi var på hugget efter Olivia Schoughs inlägg och kallt chippade in bollen i nätet.

— Jag har gjort tre mål förut men då har det som högst varit i Elitettan, aldrig i Allsvenskan, säger Loreta och ler brett efter hennes och lagets succéinsats i Linköping.

Mästarlaget då? Man skapade egentligen bara några lägen alldeles i början. Lina Hurtig lurade Hanna Glas på ena kanten och Nicoline Sörensen hade övertag på Matilda Plan på andra kanten i några minuter.

— Ja, vi sårades lite där men när vi fick ordning på det var det ganska lugnt, säger Viktor Eriksson.

Sannerligen - men det här resultatet var ändå något man väl aldrig hade kunnat förutse.

Vi tar det igen för säkerhets skull.

Linköping 0.

Eskilstuna 6.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna UnitedSportfotboll

Mest delat denna vecka

Relaterat