Mikael Forsberg och Anna-Lena Sundin försöker att bygga teamkänsla även på fotbollsplanen. Inte helt enkelt i vissa lägen och första matchen mot Oppeby förlorar laget med 0–6. Foto:

Upp till kamp mot kollegorna

Dagsform
annons

Att det är viktigt att hålla i gång vet alla. Fler och fler arbetsgivare försöker också att få sina anställda intresserade av sin hälsa. Linda Holmström, som med sin man Conny driver Ica Oppeby, har gått ett steg längre. Hon har fixat en utmaning för alla butiker i den östra regionen.

Skratten hörs långt ut i de angränsande lokalerna på Ramdalen.

Tekniken kanske inte är den bästa, men de verkar ha kul.

Även om det hela är mest på lek finns det lite allvar i matcherna ändå. Ingen vill börja Ica-kampen med en låg poängsumma.

– Vi ska bli starka tillsammans, säger Linda, men tillägger sedan med ett leende:

– Men alla vet ju att Oppeby är bäst.

Tio gånger kommer de sju butikerna i Nyköpings och Oxelösunds kommun att möta varandra i olika typer av sportaktiviteter. Bara i den sista får man förlita sig på turen. Då är det Fia-med-knuff som gäller.

– Det var 17 år sedan jag spelade fotboll, säger Mikael Forsberg som just avslutat ett av lagets alla matcher.

Han har svårt att få luft.

Gemensam träning och taktiksnack var något man hoppade över till helgens turnering. Kanske var det därför Kvantum i Oxelösund förlorade mot butiken i Oppeby med 0–6.

– Vi gick ut för att ha kul, flåsar Micke. Hoppas bara man överlever dagen.

Lagkompisarna Liselott Pettersson och Anna-Lena Sundin, har hittat rätt andning igen och står och laddar inför nästa match med bananer.

– Det var väldigt länge sedan jag spelade fotboll. När jag var 15 under någon säsong, säger Liselott.

– Jag var sju senaste gången, och nu är jag 42. Du kan räkna efter själv, säger Anna-Lena.

Både tränar visserligen regelbundet men tycker det är kul att prova på något nytt.

– Kul, galet...även om det är många som är mycket bättre än oss så är det oerhört roligt, säger Anna-Lena.

Det här är kanske bra för människor som inte kommit i gång ännu med sin träning? Att få en pusha att börja?

– Jag känner vad jag inte har gjort. Flåset tar slut ganska fort, säger Liselott. Man är ju inte van vid de här snabba rusherna.

Linda har funderat på hur man skulle få till en kamp under en tvåårsperiod, men skyller på lathet att det inte blivit av tidigare.

– Men sedan tog det inte så lång tid. Jag bokade lokaler – bowlingen är redan inbokad till november – och hittade på lite egna tävlingsregler. Det tog inte mer än ett par timmar.

Speciellt boulen, som var februaris sportgren, var lite speciell.

Koncernledningen kommer att hålla kampen under bevakning också. Hälsa är ett genomgående tänk för hela butikskedjan. I höstas släppte man en träningsapp och till våren kör man i gång ICA-klassikern.

Då gäller det inte att få de anställda att börja träna, utan de som går och handlar i butiken.

– Jag ska försöka få mina kunder att anmäla sig hos mig och sedan ska jag försöka hjälpa dem komma i gång. Antingen kommer jag att hålla i träningspassen eller försöka hyra in en cyklist till exempel, säger Linda.

Man har betydligt mer tid på sig att klara klassiker-distanserna.

30 mils cykling, som allt startar med, har man nio veckor på sig att klara av, simningen (tre kilometer) och löpningen (tre mil) ska man klara av på sex veckor. Skidåkningen under vintern, som även kan förvandlas till stavgång, får man generösa nio veckor på sig att genomföra.

– Sedan gör man själv noteringar hur mycket man springer och cyklar via en app, säger Linda.

Där gäller det så klart att vara så ärlig som man kan vara när man lägger in sina noteringar.

– Men tar man cykeln fram och tillbaka till jobbet kan man ha klarat av en mil på en dag utan att tänka på det. Sen får man kanske ta någon tur till Oxelösund för att fylla på milen, men man har ju ganska gott om tid.

annons

Mest delat denna vecka