Smedstjärnan Matej Zagar var tisdagskvällens kung i Avesta. Här leder han före hemmalagets främste, Tai Woffinden. Foto:

Zagar tackade supportrarna efter uppvisningen

Speedway
annons

Smederna gjorde en helt osannolik insats i den första semifinalen borta mot Masarna och har nu 14 poäng att gå på inför onsdagskvällens retur i Eskilstuna.

Efter bragden på Brovallen ville hyllningarna aldrig ta slut.

— Vet inte vad jag ska säga, det här trodde vi inte, Allt stämde för oss men jag vill poängtera att vi bara är halvvägs, säger Avestasonen Pontus Aspgren som var en av de stora segerorganisatörerna.

Snacket på förhand handlade mest om hur lite Smederna behövde förlora med för att ha en vettig finalchans inför hemmamatchen.

Snacket efteråt handlade om en strålande laginsats och ett resultat som fortfarande är svårt att ta in.

— Teamkänslan är absolut fantastisk och som jag sa igår, de har pressen på sig. Vi kom hit för att köra bra och gjorde det väldigt bra, säger Matej Zagar som körde in suveräna 17 poäng på sina sex heat.

— Jag vill skicka ett stort tack till våra fantastiska supportrar, fortsätter världens just nu hetaste förare.

Masarna, som hade vunnit alla sina hemmamatcher i Elitserien den här säsongen med minst åtta poäng inledde med en femetta.

Pontus Aspgren och Linus Eklöf fixade en fyrtvåa till gästerna i det andra heatet och därefter följde en uppvisning av sällan skådat slag.

Först tog Zagar och Aspgren en femetta i heat fyra och vände matchen till 13–11 i smedfavör. I det femte ville inte Mikkel Michelsen och Eklöf vara sämre. En ny femetta betydde 18–12.

Smederna lekte speedway.

Det var glimrande, grymt och genialt.

Heat efter heat frälste fansen och chockade maspubliken.

Till slut blev det makalösa 52-38 och nu är Eskilstunalaget bara en förlust med 13 poäng från att nå sin första SM-final sedan 2003.

Aspgren, som bor i Avesta och hade 300-400 bekanta på läktarna, förstod inte vad han och Smederna ställt till med.

— Allt stämde för oss och ingenting för dem. Vi gjorde en fantastisk match i dag. Vi körde på, har en tight grupp och jobbar för varandra.

Pontus körde ihop 10+1 poäng

— Jag var riktigt nervös inför idag men jag lyckades knyta ihop det. Jag skulle gå in och göra mitt jobb och se hur långt det skulle räcka, det räckte ganska långt.

Trots Smedernas bragdseger är förarna noga med att poängtera att det bara är halvtid.

— Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Nu ska vi köra på vår hemmabana och bara gå ut och vinna. Allt kan hända men vi kan inte ha så mycket bättre utgångsläge, säger Pontus Aspgren.

Att det var Smedernas kväll blev extra tydligt när Masarna hade femettläge i sista heatet då hemmalagets bäste, Tai Woffinden, fick res på hojen och vurpade. Dessbättre kom Woffinden snabbt upp på benen igen men blev utesluten.

— En kanoninsats, alla gubbar krigade verkligen. Jag har aldrig varit med om att alla kastar in så mycket. De är beredda att offra hur mycket som helst. Vi har ett grymt jäkla go i laget, säger smedlagledaren Jerker Eriksson.

— Det är bara halvtid men vi har skaffat oss ett bra utgångsläge, jag vore ju dum om jag sa något annat.

Smedernas drag att skriva in Andrej Karpov i laget och sedan köra riders replacement för honom blev, med facit i hand, ett genidrag.

— Vi trodde på det och tog ut det lag som skulle lyckas bäst här. Jag vill inte skryta men jag tycker att vi tagit bra beslut hela säsongen.

I returen kommer Grzegorz Walasek in i laget.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Smedernaspeedway
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka