Efter 27 år som Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidnings travskribent lämnar nu P-A Johansson över till den travkunniga duon Victor Sundberg och Kristoffer Collin.

Båda är travintresserade och uppväxta i Eskilstuna med Sundbyholms travbana som utgångspunkt. Vägen in i travvärlden för har dock sett olika ut för de båda travälskarna.

Victor introducerades in i sporten via pappa Bosse som har ägt lite hästar. Victor är annars mer förknippad med fotbollen i Eskilstuna City.

‒Jag är lika gammal som (Viktor) Prodell, (Simon) Lundevall och spelade även med David Fällman under tiden i City, säger Victor som sysslade med fotboll fram till för bara några år sedan lade ner den aktiva karriären.

Kristoffer Collin däremot har varit i från staden lite grann då han pluggat både i Lund och Uppsala. Men till skillnad mot Victor så håller han fortfarande på med fotboll och spelar för Primavera i division 4.

‒Vi lärde känna varandra när vi spelade i Citys ungdomslag för 13-14 år sedan. Vi började snacka lite om trav och sedan har det bara blivit mer och mer trav, speciellt de tre, fyra senaste åren. För många är det säkert så att man föds in i travet, men så har det aldrig varit för mig, säger Kristoffer.

Victor och Kristoffer kan också titulera sig hästägare. De är delägare i hästarna – Xanthis April och Omega Superstar. Den sistnämnde köpte de på en hästauktion.

‒Det första vi sa när vi såg Omega Superstar, var att den var så vad fin. Men samtidigt tyckte vi att namnet lät som en dubbelburgare men det slutade ändå med att vi köpte den, säger Victor och skrattar.

Framöver kommer båda synas ännu mer på hemmabanan nu med deras nya roller som travexperter. Och just spelet på hästar gillar det skarpt.

‒För egen del tippar vi alltid V75 och V86 och någon Dagens dubbel i veckan men vi spelar inte alls på allt de andra dagarna, säger Victor och får medhåll av Kristoffer.

‒Nej, så är det. Men vi kollar alltid in startlistorna långt i förväg och håller koll på vilka hästar som startar i de olika loppen.

Så kan ni lova någon vinst direkt?

‒Det blir lite speciellt att lämna in tipsförslaget så långt i förväg för vi lägger väldigt mycket tid på analys och på hur hårt en häst är spelad, för det är ju hela grejen. Man ska ju hitta vinnarna så klart men också slå de andra spelarna, säger Kristoffer och fortsätter:

‒Men det tror jag nästan att vi kan lova. Jag är i varje fall säker på att vi kommer ha bra rankning, för där är sällan vi bommar grovt.

Deras första tipsförslag är inför lördagens V65 på Sundbyholm den 5 januari så deras tips hittar du i morgondagens tidning.

Lycka till grabbar!