Det var i helgen upplagt för en kamp mellan 23 trimmade fyrhjulsdrivna bilar. Tiondelarna spelade stor roll och på så pass många mil var det smått fantastiskt av Mattias Adielsson från Göteborg, med Eskilstuna MK:s Andreas Johansson i högerstolen, att dra det absolut längsta strået.

‒Det blev bästa tänkbara resultat på de här varierande sträckorna, säger Andreas efter målgång och fortsätter:

‒Sträcka fem–sju användes även 2016 så vi hade samma noter vilket gav oss lite hjälp.

Artikelbild

Strängnäs AMS Pelle Wilén (till höger) kunde jubla efter årets andra SM-deltävling. Foto: Annemo Friberg

Men Bodens Mikael Wikström och Vännäs Jörgen Jonasson hade ett ruggigt högt tempo och det skiljde bara 0,1 sekunder mellan de tre till den avslutande vrålsnabba och tekniskt krävande Husås–Andviken-sträckan.

‒Vi satsade hårt vilket gav resultat. En dröm, min första totalseger i SM, säger en glad Andreas som firade med teamet på restaurang i Östersund på lördagskvällen.

Marginalen blev 14 sekunder till tvåan Jonasson.

Eskilstunas Johan Rudengren hade aldrig tätkänning med sin co-driver Christer Johansson från Flen. Johan höll sig på mattan i mörkret i fredags och satsade hårdare på lördagens fem sträckor, det räckte till plats fem totalt.

I den trimmade tvåhjulsdrivna klassen ledde en revanschsugen Pelle Wilén från start till mål. Strängnäs AMS-föraren fick till den ena snabbaste tiden i klassen efter den andra och utökade. Rallyradion sa att det var ”dödsattack” från Wilén. Det lönade sig att satsa, hela 40 sekunder blev segermarginalen till tvåan Kristian Johansson.

Revanschen var därmed total efter det dåliga SM-resultatet i Söderhamn.

‒Väldigt skönt att vinna i perfekta förhållanden, säger en glad Pelle på väg hem på söndagen och noterar att det var mycket publik i skogarna kring Östersund.

EMK:s Robert Eriksson slutade åtta i klassen medan klubbkompisen Stefan Hanhela var taggad med ny motor och väghållning men han tvingades skotta loss bilen efter en avåkning.

‒Vi fick bromsproblem, fixade det och tänkte ladda för fullt på lördag morgon, men träffade en snövall, blev hängande och fick skotta i 20 minuter innan vi kunde fortsätta, säger Stefan som trots detta var på gott humör och kände att bilen och han själv hade kapacitet till fina tider resten av tävlingen, trots träningsvärk efter snöskottningen.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen kom Strängnäs AMS Rikard Moberg femma.

‒Det började bra med tredje plats i fredags men på lördagen fastnade vi bakom bilen framför som hade ställt sig tvärs över vägen mellan snövallarna. Så vi blev stående i tre–fyra minuter, berättar co-drivern Jan Ström.

Nästa SM-deltävling är Sydsvenska rallyt i maj.

Pierre Skytt