Yogaträning kan bli en ny livsstil

Dagsform
annons

Säger man ordet yoga, så är det första som dyker upp i mångas medvetande eller som en ögonblicksbild, en man eller kvinna som sitter på golvet med handflatorna ihop och med benen i kors i någon form av lotusställning.

Men yoga är så mycket mer än så. Det är faktiskt en träningsform som sakta men säkert kan övergå i en livsstil. En livsstil som innebär att du förhoppningsvis ska känna dig mer harmonisk och tillfreds med tillvaron.

Ditt välbefinnande ökar, kolesterolhalten minskar, blodtrycket sjunker och i bästa fall kan du också gå ner i vikt.

Det låter väl fantastiskt?

En som tror på yogans livsavgörande effekter på kroppen är KAIK:s handbollstränare Peter Melchersson som har infört yoga på träningsschemat en dag i veckan under ledning av Catharina Lundqvist.

– Det är viktigt att säga att jag kör ett yogainspirerat pass med KAIK. Yoga är så mycket och så omfattande, säger hon.

Melchersson tog kontakt med Catharina Lundqvist för att han tyckte att handbollskillarna var så fruktansvärt stela och oviga och dessutom mycket skadebenägna.

– Det jag gör är att köra ett pass där killarna är i stretching under hela passet. Sedan finns det rena andningsövningar, men det har jag inte gått in så mycket på ännu.

Yoga är tämligen enkelt att lära sig. Inga övningar är svåra, det handlar inte om koordination, däremot en hel del om balans, både fysiskt och psykiskt.

Kan vem som helst lära sig yoga?

– Alla som kan andas, kan börja praktisera yoga.

Ja, då finns det väl inga ursäkter längre, det är bara att skriva in sig på en kurs.

Hur började du med yoga?

– Det var för sex år sedan, när jag var 48 år. Jag har ridit i hela mitt liv, men började känna att jag var fruktansvärt stel och började bli rädd för att ramla av hästen. Min kropp var i så dåligt skick att yogan blev som en dörröppnare för mig. Jag är faktiskt mer vig nu än jag var som 15-åring.

När hon kör med handbollskillarna är det mest kroppsövningar, men Catharina praktiserar själv meditation och andningsövningar vilket är en stor del av yogan. Det är där hon hittar den inre harmonin.

Hur snabbt lär man sig yoga?

– Man blir aldrig färdig, det är ett livslångt lärande. Man går in i positioner och de blir mer och mer perfekta.

Människor med dåliga och stela ryggar rekommenderas att göra några enkla övningar i sängen innan man stiger upp. Två-tre minuter är allt som behövs och sedan är morgonyogan gjord. Och det ser onekligen enkelt ut när hon visar hur övningen går till.

Yoga är också en sak man kan göra tillsammans i familjen. Catharina är gift med den gamle allsvenske fotbollsspelaren Kent "Drutten" Lundqvist i IFK Norrköping och han deltar ibland.

– Han skulle behöva köra oftare. Men vår hund, en spansk vattenhund, har ett härmbeteende och när jag går ner och stretchar på knäna och sträcker fram armarna då brukar hunden härma mig. Så visst är det en familjegrej också, skrattar hon.

För den som är helt otränad och har låtit kroppen förfalla under några år är yoga en helt perfekt inkörsport till att börja träna. Det finns nämligen något som heter ryggyoga

En annan sak hon pratar om är sättet man upplever saker när man mediterar. Catharina har lärt sig att betrakta saker utan att reagera.

Är det alltså något man kan använda sig av när man vill gå ner i vikt?

– Ja, precis, man mediterar på acceptans och konstaterar att man är hungrig. Jaha, sen är det inte mer med det. Jag inser att jag inte behöver äta och accepterar det. Det gäller att lära sig att skilja på behov och begär. När man lärt sig det har man kommit långt inom yogan och att lära sig att släppa sina begär är mycket det som yogan går ut på.

Kan man sluta röka genom yoga?

– Jag har aldrig rökt så det vet jag inte, men det borde kunna gå.

Om någon blir sugen på att prova på yoga efter att ha läst det här så går det att söka upp dem på nätet. Det som kan vara bra att veta är att det inte behövs någon tjusig utrustning.

– Du kan gå dit i ett par mjukisbrallor och löst åtsittande kläder, det är allt som behövs.

Blir man trött efter ett yogapass?

– Det beror på om man gör framåt- eller bakåtövningar. Vid framåtövningar går du in i dig själv och vid bakåtövningar hämtar du energi och öppnar upp för världen och det är en otrolig skillnad.

Men någon förbättrad kondition ska man inte räkna med att man får, den får man inhämta via andra övningar.

Därför ska du träna yoga

I yoga vill man skapa harmoni mellan kropp och sinne genom fysiska ställningar, andningsövningar och avslappning.

Kroppen får både stretchning, styrka och hälsa samt lugn och ro. De olika ställningarna och andningsövningarna ska enligt yogafilosofin förena kroppen, sinnet och själen.

Snabba resultat

Om du tränar målmedvetet efter ett yogaprogram varannan dag, kommer du redan efter en månad märka att du har mindre spänningar i kroppen och att du blivit smidigare. Du får också en bättre nattsömn. Lugnet du känner i kroppen och sinnet under yogan, börjar efter ett tag sprida sig till resten av ditt liv. Det är inte alltid nödvändigt att gå till ett yogapass. Du kan själv välja när du vill ta ett avbrott. Sluta ögonen och andas djupt när stressen börjar bli för stor.

annons

Mest delat denna vecka