Det var 2019 som Eskilstuna kommun klev in i hotellbranschen.
För 21 miljoner kronor blev Eskilstuna Hotell, nära golfbanan vid Strängnäsvägen, del av kommunens fastighetsbestånd.
Hotellet som byggts på 1960-talet var i dåligt skick. Det hade under flera år – fram till maj 2017 – fungerat som asylboende för Migrationsverkets räkning.
Vissa beskrev hotellet som en skamfläck längs östra infarten till Eskilstuna. Andra såg stora möjligheter.
Mångmiljonaffären, som formellt signerades av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och kommundirektör Tommy Malm, hade stort stöd av alla politiska partier – utom Liberalerna.
Liberalerna såg en risk med att hotellägarskapet skulle bli något i stil med "skräckexemplet Parken Zoo" där kommunen skulle driva något utanför sitt kompetensområde. Partiet nämnde även risken för snedvriden konkurrens.
Sverigedemokraterna hyllade affären och lämnade in ett särskilt yttrande. SD var särskilt nöjda med att kommunen genom köpet "helt enkelt kan säkerställa att det inte ska bli något nytt asylboende i framtiden på den platsen".
Officiellt var köpeskillingen 20 miljoner men för ytterligare en miljon kronor fick kommunen även ta över en del begagnade inventarier, bland annat 88 sängar, 44 sänglampor, 100 tallrikar, 15 mindre kylskåp, fyra termosar, två våffeljärn och en kaffebryggare.
Förvärvet av den knappt 20 000 kvadratmeter stora fastigheten, inklusive en hotellbyggnad och en minigolfbana, hanterades av kommunledningskontoret. Förvaltningsuppdraget gick till Kommunfastigheter mot en avgift på 54 000 kronor per år.
– Det är viktigt att betona att det inte finns någon långsiktighet vad gäller ägandet från vår sida, kommenterade Jimmy Jansson våren 2019.
Han berättade även att "det finns intäkter, så det är inte så att den här affären kostar oss några pengar" och "när vi så småningom säljer vidare kommer vi att få tillbaka de pengar vi investerat och mer än så".
Någon ambition att driva hotellet fanns heller inte. Kommunens drivkraft var av strikt "strategisk karaktär" och bestod i att säkra mark längs östra infarten och möjlighet att förbättra trafiklösningar kring in- och utfarterna till Ekängen, golfbanan och Odlaren.
Kändistrion tar över
Hotellet, som kommunen köpte för 21 miljoner kronor, såldes efter två och ett halvt år för 7,5 miljoner kronor.
Billigt kan tyckas i vart fall om man utgår från vad kommunen betalade. Men det fanns andra vinster för kommunen att räkna in – markförsäljning och en privatfinansierad arena.
Samtidigt skapades en tomträtt som hotellet står på och som hotellets ägare betalar en tomträttsavgäld för på 240 000 kronor per år.
Köparna utgjordes av en lokal kändistrio bestående av hotell- och krogentreprenören Göran Pettersson, fotbollsikonen Sebastian Larsson och den forne Kent-managern Martin Roos. Tillsammans bildade de MSG Group Eskilstuna AB.
Hösten 2022 höll MSG-representanterna en pressträff och avslöjade att de var beredda att investera 150-175 miljoner kronor i projektet. Själva hotellet skulle totalrenoveras och få nästan dubbelt så många rum, och eventuellt ytterligare en våning.
Köparna beskrev ett framtida "fyrstjärnigt koncepthotell där en stor del av Eskilstunas idrotts- och musikhistoriska skatter" skulle visas upp. Hotellet skulle även knytas till en hotellkedja.
Kommer att få tillbaka de pengar vi investerat.
Jimmy Jansson (S)
En vecka efter pressträffen godkände kommunstyrelsen en avsiktsförklaring mellan kommunen och MSG.
Avsiktsförklaringen satte ramarna för en mer luddig del av hotellaffären. Försäljningen av hotellbyggnaden och minigolfbanan var nämligen bara en del av en större helhet. Kommunen skulle även ordna fram mark på vilken de nya hotellägarna för egna pengar skulle anlägga en fullstor fotbolls- och eventhall.
Bolaget skulle stå för kostnaderna för "samtliga fastighetsbildande åtgärder", som det beskrivs i överenskommelsen.
Den anvisade mark på vilken multihallen skulle byggas utgörs av det område som Eskilstuna Golfklubbs gamla (gula) klubbhus står på. 2020 köpte Eskilstuna kommun klubbhuset och tomträtterna runt om, totalt cirka 15 000 kvadratmeter mark, för 12,8 miljoner kronor.
Markanvisningsavtalet som MSG undertecknade 2022 gällde fram till sista december 2024. Så länge hade hotellköpartrion första tjing på att sjösätta arenaprojektet.
Och det började bra.
2023 träffade Martin Roos, Sebastian Larsson och Göran Pettersson representanter för stadsbyggnadsförvaltningens planavdelning. Det ledde till att kommunen tog fram ett "underlag till start av planuppdrag", det första steget mot möjliggörandet av den rejäla eventhallen.
Sen kom bakslagen.
M:et i MSG, Martin Roos, hoppade av projektet i slutet av 2023 och under våren 2024 avslutades arbetet med detaljplanen på MSG:s initiativ
Detta tycks dock inte ha nått kommunens fastighetsdirektör Kristina Birath vars avdelning ansvarade för försäljningen och villkoren runt den.
Kommunen köpte hotellet för 21 miljoner och sålde det för 7,5 miljoner. Jag förmodar att priset sattes utifrån att köparna även skulle köpa mark samt bygga och bekosta en fotbolls- och eventhall i området. Stämmer det?
– Ja, precis. De har ett mål att bygga en fotbollshall men jag vet inte hur långt den dialogen har kommit. Som jag har uppfattat det finns fortfarande ambitionen, både från kommunen och deras (MSG) sida att lyckas åstadkomma det här, säger Kristina Birath.
Göran Pettersson som i dag äger hotellet tillsammans med Sebastian Larsson är dock tydlig med att planerna på en fotbollshall är skrotade för deras del.
Orsaken är, enligt Göran Pettersson, att kommunen inte har kunnat garantera att den färdiga arenan skulle hyras av kommunen i tillräckligt hög grad.
– Vi hade ett antal sittningar med tjänstemän men körde fast. Vi stod alltför långt från varandra och vi har avstått från första tjing att bygga. Om vi ska åta oss att bygga en hall för över 100 miljoner måste det finnas en hyresbas. Men det viktiga för oss är att få till en fotbollshall i Eskilstuna, gärna nära hotellet, men inte att just vi bygger den. Vilken roll jag och Sebastian ska ha i det vet vi inte i dag. Vi skulle exempelvis kunna tillföra hyresintäkter till kommunen genom att arrangera träningsläger, konserter och mässor via hotellet. Upplägget skulle kunna bli tvärtom alltså.
Tror du att ni skulle ha fått köpa hotellet för 7,5 miljoner kronor om kommunen vetat att ni inte ska bygga någon fotbollshall?
– Alltså hotellet hade en stor underhållsskuld, Vi håller nu på med en ekonomirenovering över flera år. Hittills har vi gjort färdigt cirka 25 av 58 rum och det kommer att ha kostat oss totalt runt 20-25 miljoner kronor när vi är klara.
Uppdatering: Texten har uppdaterats med uppgifter om tomträttsavgäld.