Måste flytta mot sin vilja: "Stor förändring"

Måste flytta mot sin vilja: "Stor förändring"

Strängnäs
Lästid cirka 7 min

Sictoniagården ska renoveras under fyra år och de äldre har inget val, de måste flytta från Vansö.
– Jag skulle vilja stanna här. Det är bra här, man har det mesta och jag tycker om personalen, säger Lars-Evert Johansson.

På Sictoniagården är det många tankar och frågor bland de äldre om hur det ska bli och gå till när de tvingas flytta från sitt nuvarande hem i Vansö till nya äldreboendet, kallat Södra stadsskogen, i Finninge i Strängnäs.

De äldre som tidningen pratar med berättar att de trivs oerhört bra just nu, med personalen, varandra och miljön.

– Kan man gå ut där lika enkelt som man kan göra här? frågar Arne Ohlsson som är en av dem som brukar gå ut och titta och lyssna på fåglar.

Närheten till naturen och friheten som de har nu är något som många av dem tidningen pratar med återkommer till.

– Det är ingen som frågar när man går, säger Kerstin Balck.

– De som inte virrar bort sig kan gå ut, förtydligar Maria Hellgren, vars pappa bor på Sictoniagården.

undefined
"Jag har drömt om det nya stället, att jag går ut på balkongen och trillar över räcket. Men jag tror inte jag kommer att göra det", säger Kerstin Balck, 92 år. Bredvid sitter Arne Ohlsson.

Att Sictoniagården inte har många våningar och att det är enkelt att komma ut uppskattas av många.

– Jag har drömt om det nya stället, att jag går ut på balkongen och trillar över räcket. Men jag tror inte jag kommer att göra det, säger Kerstin Balck. 

Men hon har accepterat att hon måste flytta och tror att det blir fint med växthuset som finns på nya äldreboendet.

– Man har vant sig. Det är som det är, säger Kerstin Balck.

Men Britta Lasén har inte vant sig vid tanken.

– Jag tycker att det är väldigt trevligt här. Jag skulle vilja bo kvar här, jag blir 91 år nu, berättar hon.

Britta Lasén fortsätter:

"Det behöver inte vara så fint, det räcker det här"

Britta Lasén

Bor på Sictoniagården

– Det blir lite konstigt. Det blir nytt allting. Men de tar väl hand om oss. Det ska vara fint säger de. Men det behöver inte vara så fint, det räcker det här.

Medan intervjun pågår skriver Leif Snell ner några punkter som han tycker är viktiga och visar för tidningens reporter:

– Hur länge blir vi där? På vilken våning ska man bo? Jag vill inte bo för högt upp. Kan vi inte få titta på lägenheterna så att vi vet storleken?

Även Arne Ohlsson tar upp att han vill se lägenheterna.

– De har inte visat oss något, säger Arne Ohlsson.

undefined
"Det är bra på Sictoniagården. Man har det mesta här", säger Lars-Evert Johansson. Med på bilden är hans dotter Maria Hellgren.

Lars–Evert Johansson tillhör dem som inte alls vill flytta.

– Det är en stor förändring och det är inte säkert att det blir bra. Jag vill inte komma in i stadsmiljön, säger han.

Flytten kommer att gå till det nya privata äldreboendet i Finninge i Strängnäs.

– Jag skulle vilja stanna här. Det är bra här, man har det mesta och jag tycker om personalen, säger Lars-Evert Johansson.

Hans dotter Maria Hellgren är oroad över hur det kommer att bli.

– Min pappa har stora behov. Jag är rädd för att personalen inte får lika mycket tid för min pappa nu när det blir stordrift, med många som bor på Humanas boende. Min största oro är att han ska bli isolerad och känna sig ensam, säger Maria Hellgren.

undefined

"Som anhöriga har vi bara fått ett brev om flytten, att så här kommer det att bli"

Maria Hellgren

Anhörig

Maria Hellgren tycker också att informationen har varit bristfällig.

– Som anhöriga har vi bara fått ett brev om flytten, att så här kommer det att bli. Det hopplösa är att man känner att man inte kan göra något, att det är flytt som gäller. Det känns jättejobbigt när ens föräldrar har det bra nu, säger Maria Hellgren som har både sin pappa och sin mamma boende på Sictoniagården.

En annan anhörig, Katarina Wigholm, tycker också att informationen har varit bristfällig och ifrågasätter att de som är dementa inte får med sig sin personal till Humana.

– Kommunen kunde ha stått på sig vid avtalsskrivningen, säger Katarina Wigholm.

Frågan är varför kommunen inte skrev med i avtalet med Humana att kommunen ville ha med personal från Sictoniagården. När det gäller flytten från ett annat boende, Thomasgården, till det nya boendet finns det med i avtalet. Eva Cedervall är områdeschef för särskilt boende på Strängnäs kommun:

– Det här var inte en verksamhetsövergång som fanns med när avtalet tecknades. Vi skrev inte något nytt ytterligare avtal utifrån verksamhetsförändringen på Sictoniagården, säger Eva Cedervall.

undefined
Eva Cedervall är områdeschef för särskilt boende på Strängnäs kommun.

Har du förståelse för att anhöriga, en del har föräldrar som är dementa, är oroliga för hur det ska gå när deras föräldrar inte får med sin personal?

– Självklart förstår vi alla känslor som det här beslutet har genererat. Men Humana kommer att ha 60 platser inriktade mot demensvård och de anställer personal som har kunskap i det här.

Men de boende på Sictonia känner ju inte den nya personalen?

– Det gör de inte. Det är alltid så när man flyttar hemifrån eller har varit på sjukhus och behöver en vårdplats, man känner inte personalen dit man kommer. Förändringar kan ge oro men är övergående, Humana är en välrenommerad vårdgivare och i den inflyttningsplan vi har kommer Humana få en god kännedom om de brukare som flyttar in och personalen kan på så sätt möta den oro som kan uppstå.

Hade det inte gått att lösa med mindre förändring? Varför måste hela Sictoniagården renoveras på en gång och inte några avdelningar i taget?

– Eftersom det är omfattande renoveringar som måste göras. Det är uppvärmning, vatten och avlopp och infrastruktur, rent generellt ser vi att boendet behöver stängas ner. Politiken har beslutat att nu var det mest lämpligt att göra den här förändringen i och med att vi har lediga platser på Humana som vi ändå betalar fullt ut för.

"På kommunens hemsida finns frågor och svar om förändringarna"

Eva Cedervall

Områdeschef särskilt boende

Varför har de anhöriga inte fått mer information om flytten?

– På kommunens hemsida finns det frågor och svar kring verksamhetsförändringarna inom särskilt boende. Utifrån brevet de anhöriga fått har vi välkomnat att kontakta enhetschefen på Sictoniagården eller kontakta oss om man har specifika frågor. Men i och med att det ligger lite längre fram i tiden är det svårt att komma ut med direktinformation som berör den enskilde, säger Eva Cedervall.

Varför har de som bor på Sictoniagården inte fått mer information?

– Det är personalen som jobbar på Sictonia som kan svara i direkta möten med den enskilde. Alla enskilda har olika frågor, då är det svårt att sammankalla till ett stort möte.

undefined
Sictoniagården ligger i Vansö, granne med Vansö kyrka. Boendet har 35 lägenheter.

När tidningen besökte Sictoniagården var det flera av de äldre som påpekade att de ville se hur det ser ut på Humanas boende eller i alla fall få se foton.

– Det har inte varit möjligt eftersom Humana inte är klara med boendet. Det går inte att komma till en byggarbetsplats. Men nu när det snart är färdigställt så kommer vi att kunna visa fotografier för de boende och anhöriga.

Kan det bli möjligt längre fram att komma och titta?

– Det kommer det att bli.

undefined
Nya äldreboendet Södra stadsskogen vid Tryffelstråket i Finninge ska drivas av Humana. Boendet öppnar i maj men de som nu bor på Sictoniagården flyttar in senare. Boendet har 100 lägenheter.

Går alla automatiskt över till Humana eller hur gör man om det finns några som vill bo på kommunalt och inte privat boende?

– Man kan alltid ställa sig i den interna kön. Sedan vet vi inte om vi kan uppfylla den önskan direkt men vi gör det vi kan.

Hyran på Humana blir högre än på Sictoniagården. För en lägenhet på cirka 32 kvadratmeter blir hyran hos Humana 8 239 kronor i månaden medan en likvärdig lägenhet på Sictoniagården kostar 6 798 kronor, då ingår inte kostnader för mat och omvårdnad i någon av hyrorna.

– Hyran är högre på Humana eftersom det är ett nybyggt hus men hyran sätts på samma vis. Humana har inte fått sätta hyran som de vill utan de har fått anpassa sig efter kommunens riktlinjer.

"Man har vant sig. Det är som det är"

Kerstin Balck

Bor på Sictoniagården

I maj flyttar de som bor på Thomasgården, som läggs ner, och en del av dem som bor på Isabellagården till Humanas nya särskilda boende i Finninge. Därefter ska Sictoniagårdens äldre flytta.

– I stora drag kommer Sictoniagårdens flytt att ske efter sommaren men vi har inte någon plan klar än.

Tidningen har också pratat med Humana.

Hur kommer ni att ta hand om de äldre som flyttar in, många måste ju flytta mot sin vilja?

– Vi kommer att göra den här flytten så bra som möjlig för alla, så att alla känner sig välkomna hos oss nu när de inte kan bo kvar på Sictoniagården, säger Anna Karin Ehdwall, regional verksamhetschef på Humana.

Hur ska ni ta hand om dem som är dementa när all personal är ny för dem?

– Vi fokuserar på att anställa medarbetare som har en god kompetens inom demensvård. Sedan kommer vi att ha utbildning löpande för alla våra medarbetare, säger Anna Karin Ehdwall.

– I övergången så kommer vi att ta del av information från Sictoniagården kring vad som är viktigt för just de här personerna och förbereda oss och dem så att de och deras närstående ska känna sig trygga hos oss, säger Christine Vojnovic, verksamhetschef på Humana.

undefined
"Står man utanför huset så ser det väldigt stort ut men när man kommer in så känns det hemtrevligt. Fördelen med det stora huset är att de äldre får tillgång till fina extrautrymmen som till exempel samlingssal, bibliotek och gym", säger Christine Vojnovic, verksamhetschef på Humana.

Det finns farhågor bland äldre och deras anhöriga kring att det är stordrift och kring att det är många våningar, kommentar?

– Vi kommer att arbeta småskaligt. Huset är indelat i mindre enheter, säger Anna Karin Ehdwall.

När kommer information från er till dem som ska flytta från Sictoniagården?

– Vi har vårt första möte med kommunen nästa vecka kring övergången från Sictoniagården. Sedan kommer boende och närstående att få mer information längre fram. Det kommer att finnas möjlighet att komma hit på studiebesök, säger Christine Vojnovic.