"Jag har världens roligaste jobb""Jag har världens roligaste jobb"

"Jag har världens roligaste jobb"

Eskilstuna
Lästid cirka 7 min

Hon lämnade Eskilstuna för New York.
Efter en sagolik tid med lyxiga mångmiljonbröllop har karriären tagit Alice Andersson, 27, till Amsterdam. 
Där har hon en viktig roll på ett företag som säljer använda fotbollströjor – trots att hon inte gillar fotboll. 
– Jag har världens roligaste jobb, säger Alice.

När Alice Andersson var liten spelade hon handboll i Guif men några proffsdrömmar, som storebror Emil hade, fanns inte även om det blev extra utbildning i sporten under tiden på Rekarnegymnasiet.

Efter studenten jobbade Alice stenhårt i ett halvår för att spara ihop pengar till den Asienresa som hon gjorde med två kompisar under de följande sex månaderna.

Väl hemma igen var planen klar: Plugga marknadsföring och kommunikation på Berkeley College i hjärtat av New York. 

Alice sökte, kom in och fick ett stipendie som betalade halva utbildningen. 2019 flyttade hon från Eskilstuna och två år senare hade hon tagit sin bachelor.

– Sedan jobbade jag i New York i nästan två år som senior events manager. Jag flög runt i världen och anordnade lyxbröllop och events. Det var väldigt mycket pengar som gick in på de bröllopen, säger Alice Andersson.

Vad kunde ett sånt bröllop kosta?

– Det minsta vi tog in ett bröllop för var typ 500 000 dollar (cirka fem miljoner svenska kronor). Och sedan gick det mellan det och fem miljoner dollar. 

Va? 50 miljoner svenska kronor?

– Ja (skratt). Jag gjorde allt från att planera, designa och producera bröllopen.

Träffade du några kändisar?

– Ja, jag jobbade med kändisar men tyvärr har jag skrivit NDA:s (Non-Disclosure Agreement) för alla bröllop jag gjorde så jag får inte prata om det men jag hade sångare som var väldigt kända. Vi jobbade med ett klientel som var väldigt högt upp inom sångindustrin, filmindustrin, politiken etcetera. Om jag pratar om det kan jag bli stämd på ganska mycket pengar, säger Alice.

Jag flög runt i världen och anordnade lyxbröllop

Hon var även i Los Angeles under totalt åtta månader och arbetade, som business manager, för ett produktionsbolag som ägs av en svensk kille.

– Där jobbade jag också med väldigt kända personer, tack vare ett plastikföretag. Bland annat med Kim Kardashian och alla de där. Jag har träffat dem, pratat med dem och sett till att de vet vad som ska hända. Att jag kan säga Kim Kardashians namn är för att hon var med på deras Instagram.

Kim Kardashian är en av kändisarna som Alice Andersson jobbat med.
Kim Kardashian är en av kändisarna som Alice Andersson jobbat med.

Hur fick du de här jobben?

– Jag ansökte om en sociala medier-tjänst på företaget i New York och sen sa de nästan direkt att "vi vill att du ska ta en roll som eventkoordinator".

Sen gick det snabbt.

– Jag var ganska bra på det jag gjorde, enligt dem, så bara inom några månader fick jag mina egna klienter och började göra mina egna bröllop. 

För knappt två år sedan tog Alice ett nytt stort kliv i karriären.

– Jag var ganska trött på livet i USA då och sugen på att komma tillbaka till Europa. Jag ville ha den friheten som européer har jämfört med det amerikanska jobbsättet. 

Meningen var dock att Alice skulle återvända till USA efter att ha varit hemma i Sverige under sommaren.

– Min mamma (Susanne) undrade om jag inte kunde få några jobb här i Europa i stället. Då ansökte jag och fick det jobbet jag har i dag. Det var som menat ... tre veckor senare flög de ner mig till Amsterdam från Eskilstuna och sen lämnade jag bara inte.

Alice Anderssons mamma Susanne Andersson har hälsat på i Amsterdam där Alice bor.
Alice Anderssons mamma Susanne Andersson har hälsat på i Amsterdam där Alice bor.

Företaget heter MatchWornShirt, och auktionerar ut använda matchtröjor (i stort sett bara fotboll) online från runt 350 klubbar som Liverpool, Milan, Paris SG och Ajax.

– Jag har hand om alla våra evenemang och alla våra events, alla matchbiljetter och vår "hospitality portfolio" samt att jag tar hand om alla våra signing sessions (när stjärnor kommer och skriver sin autograf på sin tröja) som vi har med vårt systerföretag Frame The Game.

– Mina dagar ser väldigt annorlunda ut. Jag gör allt från att prata med agenter och fotbollsspelare (däribland många legendariska spelare och tränare) till att nu planera våra stora kommande event som vi ska ha i London, New York och Miami. 

– Sedan är det är massa roliga projekt som kommer upp som jag helt har ansvar för. 

Jag har träffat många från Chelsea, som Cole Palmer.

Alice får även åka runt och besöka många av företagets samarbetsklubbar och i samband med herrarnas Champions League-final mellan Inter och Paris i München under lördagskvällen är hon också på plats. Mycket handlar om att bygga relationer och se till att kunderna är nöjda. Det kan bland annat göras genom att bjuda dem på någon europeisk toppmatch.

– De kan få se Milan mot Inter, äta en trerätters middag och sitta bredvid Zlatan Ibrahimovic på läktaren eftersom våra biljetter på San Siro är bredvid hans.

Fotbollströjauktioner har blivit en stor grej och ofta rusar summorna uppåt för att få tag i en dyrgrip. För att säkerställa att det verkligen är "rätt" tröja som säljs krävs hårt jobb.

Lionel Messi i PSG:s tröja.

Messis sista PSG -tröja gick för väldigt mycket pengar. Jag tror det var runt 55 000 euro.

– Ett annat systerföretag till oss ser till att tröjorna är äkta, att det faktiskt är tröjorna som varit burna av spelarna och att de inte är fake. 

Hur kan man garantera det?

– Det är ju vår sak men vi jobbar direkt med klubbarna. Både marknadssidan och det som heter kit-managers på engelska, de som ger tröjorna till spelarna och tar av tröjorna. Sådana personer jobbar vi supernära och har direktkontakt med, säger Andersson och fortsätter:

– När tröjorna väl kommer in till vårt kontor har vi vår "operations unit" som går igenom allt från den aktuella matchen. De ser till att alla gräsfläckar och allting stämmer överens med bilderna de ser på skärmen och tröjan de har framför sig. 

Det är ju otroligt, vilket jobb?

– Ja, gud ja. Men det är viktigt för att verkligen säkra att tröjorna är äkta.

Både företaget och klubbarna tjänar pengar på auktionerna.

– Många av klubbarna väljer att ge det till välgörenhet eller så går det tillbaka till spelarna och klubben. 

Vilket är det högsta budet ni fått på en tröja?

– Messis sista PSG -tröja, den gick för väldigt mycket pengar. Nu vet jag inte exakt men jag tror det var runt 55 000 euro (drygt en halv miljon svenska kronor).

Har du träffat många spelare?

– Jag är jättedålig på fotboll för att jag inte är så intresserad men de flesta som jobbar hos oss är stora fotbollsfans och har sina favoritlag. Men jag har träffat många från Chelsea, som Cole Palmer. Sedan hade jag Jari Litmanen här på jobbet för två veckor sedan och gjorde en "signing session" med honom. Vi har gjort Luka Modric, Mark van Bommel och Ruud Gullit ... det är mer legendarer än de som spelar just nu. 

Chelseas Cole Palmer  är en av spelarna som Alice Andersson träffat i sitt jobb.
Chelseas Cole Palmer är en av spelarna som Alice Andersson träffat i sitt jobb.

Några kollegor har även mött både Messi och Ronaldo.

– Sen har vi också fotbollsspelare som kommer in på kontoret ibland, tittar runt lite och säger hej, berättar Alice innan hon skrattar till och fortsätter:

– ... åh gud, vet du vem Claude Makelele är? Han var på vårt kontor och jag fick visa runt honom. Jag hade ingen aning om vem det var. Och så sa de andra efteråt "vet du inte vem det är? Men han är ju jättekänd (har bland annat lirat i Real Madrid, Chelsea och PSG)". Jaha sa jag. Sedan hade han sagt "det var så skönt, det var som om hon inte visste vem jag var"... han trodde ju att jag bara inte visade det men jag hade ju ingen aning (skratt). Oftast vill de ju bara att det ska vara lugnt och det kan jag ju erbjuda eftersom jag inte vet så mycket om dem och kanske inte bryr mig så mycket heller om jag ska vara helt ärlig. 

Är det bättre eller sämre betalt nu än när du gjorde bröllopen?

– Det är ungefär lika. Däremot, med kulturen i USA och bröllop generellt, får man dricks. Det gav ganska mycket pengar. 

Alice berättar att hon vid varje bröllop ofta fick någonstans mellan 800 och 1500 dollar i dricks vilket motsvarar 8 000-15 000 svenska kronor. 

– Det är helt okej så då kan man inte klaga ..., säger hon och skrattar. 

Men även om det inte blir några extrapengar nu trivs hon utmärkt, både i sin lägenhet i centrala Amsterdam med fin utsikt över staden och sina vardagliga sysslor.

– Jag tycker att jag har världens roligaste jobb. Jag är väldigt social och min uppgift är nästan bara att träffa folk, se till att de har det bra och gör det de ska. Men också bara se till att folk har kul. Jag får uppleva saker och ting som jag kanske inte borde få uppleva. Jag har fått åka på semifinalen i EM mellan Nederländerna och England, jag har varit på Formel 1 och jag ska åka på Champions League-finalen.

– Och jag tar hand om viktiga personer inom fotbollsindustrin. Samtidigt får man ganska coola upplevelser själv. Mycket mer än det vill man kanske inte göra.

Virgil van Dijk är en kugge i Nederländerna.
Virgil van Dijk är en kugge i Nederländerna.

Många höjer på ögonbrynen när de får höra om Alice jobb.

– Min pappa (gamle Guiftränaren och spelaren Kent Andersson) säger "att du av alla personer får uppleva det här som inte ens tycker om fotboll". Ja men så kan det vara ibland svarar jag då, säger hon och skrattar.