Enligt åtalet övermannade en 20-åring, vid stängningsdags den 2 mars i år, två butiksanställda och försökte under knivhot tvinga dem att låsa upp butiken så att han kunde stjäla pengar.

I tumultet blev en av de anställda, en 67-årig kvinna, stucken eller huggen i ryggen bakifrån, två gånger. Skadorna blödde kraftigt och krävde kirurgiskt ingrepp, står det i stämningsansökan vid Uppsala tingsrätt.

Att brottet inte lyckades sägs bero enbart på tillfälliga omständigheter, då varken de båda målsägandena eller den åtalade lyckades låsa upp butiken.

Bland åklagarens bevisning finns vad polisen kallar "rånarpåsen" och dess innehåll: byxor, en tröja, en rånarluva, handskar och silvertejp. Påsen hittades senare dumpad vid vattnet i Stallarholmen.

Dna-spår på innehållet har matchats med en person i 20-åringens närmaste krets. På dagen för rånet visar en övervakningsfilm från Strängnäs resecentrum honom med en likadan påse.

Samma typ av luva, handskar och tröja användes också vid ett rånförsök i Örsundbro och ett fullbordat rån i Heby – båda i februari och båda under knivhot. Här ska gärningsmännen ha varit tre, varav en är 20-åringen och två är omyndiga.

I Heby blev bytet 141 000 kronor och i 20-åringens beslagtagna mobiltelefon hittades bland annat en bild på en hand som håller i kontanter. Bilden är, enligt polisen, tagen i hans bostad i Enköping.

20-åringen har suttit häktad sedan början av april. Han medger att han befann sig i Stallarholmen vid tiden för rånförsöket, men nekar till det och de andra brotten.