• "Köerna kan bli långa till de hetaste truckarna så ta gärna en runda först och välj ut ett par favoriter", tipsar festivalgeneralen Mattias Kroon.
  • Mattias Kroon, festivalgeneral. Foto:
1/

28 truckar anmälda till mästerskapet i Mariefred

Mariefred

Det drar ihop sig för matfest. 20–21 juli genomförs den nordiska gatumatstävlingen i Mariefred.

Mat och dryck med smak från hela världen kommer att fresta smaklökarna i Mariefred den 20–21 juli. Då genomförs det fjärde nordiska mästerskapet för food trucks, alltså mat som lagas i kök på hjul. I skrivande stund är 28 vagnar klara för tävlingen.

– Kvaliteten bara ökar och variationen blir större. Förr i tiden var det mest burgare och wraps. Nu ser vi att trenden hos truckarna är att våga vara mer kreativa och det är roligt, säger festivalgeneralen Mattias Kroon.

Vagnarna kommer lastade med allt från mälargös till koreanska kryddningar. De rullar till Mariefred från när och lite mer fjärran, men några truckar från övriga nordiska länder finns inte i startfältet – tävlingens namn till trots.

– Alla truckar i länderna runtom kollar på det här eventet för inspiration och trender, mer och mer för varje år har vi märkt. Vi har haft truckar från grannländer också, men vi respekterar förstås att det är väldigt långt att åka för dessa små entreprenörer, säger Mattias Kroon.

Truckarna slår upp sina luckor fredagen den 20 juli klockan 11, sedan är det gatumat som gäller i dagarna två. På fredagseftermiddagen delar juryn ut priser i olika kategorier. På lördagseftermiddagen delas priset Folkets röst ut, liksom Strengnäs Tidnings nya pris Bästa nyhet. Strengnäs Tidning är detta år en av mästerskapets sponsorer.

Läs mer om dessa ämnen

MariefredMat