– Mina kontakter med vår herre är som du förstår goda. 20 grader och sol, jag har aldrig varit med om något liknande under mina 43 år som marknadsgeneral, säger Sven Axelsson.

Han är lite sliten när tidningen får tag i honom på lördagseftermiddagen, men är ändå glad över att folk verkar trivas på vad som beskrivs som årets hemvändarhelg för Strängnäsborna.

– Det här är en tung intäkt för IK Viljans ungdomsverksamhet och det är vad som driver mig. Med en relativt liten organisation gör vi ändå Strängnäs största evenemang och det ska vi känna stolthet över, säger Sven Axelsson och fortsätter:

Artikelbild

Marknadsgeneralen Sven Axelsson hade en del att stå i under dagen...

– Vi har drygt 300 knallar i år och det är några färre än tidigare. Knalleyrket är lite på tillbakagång och då vill vi hjälpa dem som är här med att strypa utbudet en smula. Intäkterna på stånden är viktiga, men girigheten får inte ta överhand.

Tidigare under dagen har han och några andra funktionärer i IK Viljans marknadsorganisation känt av stämningen och stångats med några lite mer bångstyriga försäljare.

– Det finns tyvärr en och annan som inte sköter sig och en frifräsare som utryckte sig rasistiskt mot sina kollegor är definitivt inte välkommen tillbaka nästa år, säger den luttrade organisatören.

Fogdöbon Elisabeth Andersson säljer äppelmust och delar stånd i gästhamnen med fiskefamiljen Rundberg från Stallarholmen. De har bra med publik runt sin knalle och det är många som passar på att provsmaka årets delikatesser.

Artikelbild

Mio Larsson Nyxén, 2 år, gjorde Strängnäs marknad tillsammans med sin farfar Micke Larsson.

– Det var Lena Rundberg som släpade med mig i år och det är ovanligt skönt väder, säger Elisabeth Andersson samtidigt som ännu en nyfiken kund undrar om det är alkohol i musten.

Familjen Rundberg, som driver HB Sjöbris, säljer rökt fisk, passande såser och sin specialare laxklämman, som gått åt i ett nafs.

Artikelbild

Eskilstunaparet Hugo Nömm och Christina Örn Nömm serverar kaffe till Kerstin Lindeberg Strid.

– Vi brukar vara med på Bondens egen marknad och lite annat, men det här är den ända knallemarknaden som vi gör och den är bra. Det är hemmaplan för oss och vi har nog varit med här i 35 år, säger Lena Rundberg.

Hon tycker att Strängnäs marknad har en trevlig publik som är villiga att spendera.

Artikelbild

Många flockades kring det här överfulla bordet med trattkantareller.

– Vi har varit med på Malma marken två gånger, men det var inget för oss. Folk handlade inte, säger Lena Rundberg

Lite längre bort har Eskilstunaparet Hugo Nömm och hustrun Christina Örn Nömm parkerat sin fiffiga kaffemopedbil. Det doftar kraftigt av nybryggd espresso och en liten avsmakningskommitté har samlats för att njuta nymalet i höstsolen.

Artikelbild

Shopping för tre generationer. Inga-Lill Filander Illman visar upp sina nyinskaffade gummistövlar tillsammans med sin mamma Birgitta Boberg och dotter Linda Filander.

– Det här är utan tvekan vår favoritmarknad. Här är trevliga människor och inget knussel. Vi hade några stamkunder som hittade oss redan på morgonen och det är extra kul, säger Hugo Nömm som uppskattningsvis sålt kaffe på 40 orter runt om i landet under året.

Strax efter lunch på lördagen är det inte lätt att ta sig fram mellan stånden. Vajande ballonger och ständigt ätande marknadsbesökare vaggar långsamt Storgatan fram. En aldrig sinande kö med människor står tålmodigt och väntar på sin tur att få köpa samiskt glödbröd. På de elva stekborden inne i bagarnas trailer vänds de norrländska delikatesserna med högt tempo och sprider en ljuvlig doft kring Ugglans park.

Artikelbild

Många stannade upp för att spana in Nils-Erik Petterssons ljushantverk.

Mellan knallarna nere på Västervikstorget står Strängnäsbon Inga-Lill Filander Illman och visar upp sitt senaste inköp, ett par trendigt brandgula gummistövlar, för dottern Linda Filander. De har Strängnäs marknad som en familjetradition och har även sällskap av Inga-Lills mamma Birgitta Boberg.

– Det är skön hemvändarkänsla här. Jag bodde uppe i Lappland i många år och flyttade tillbaka till Strängnäs för tio år sedan. Det är extra kul att gå omkring här och träffa gamla bekanta, säger Inga-Lill Filander Illman.

Artikelbild

Många tog båten till Strängnäs marknad.

Familjen har ett lite speciellt upplägg för att få ut det mesta av marknaden så att alla blir nöjda.

– På förmiddagen går vi med barnen och då blir det tivolit för hela slanten. Nu på eftermiddagen är det shopping i lugn och ro som gäller. Vi har fått avlösning och får lite behövlig "mor och dottertid" tillsammans, säger Linda Filander.