Byggnaden på Sundbyvägen 24, i kvarteret Nanna på Tosterön, uppfördes i början på 1900-talet och har rymt flera olika verksamheter.

– Från början byggdes det för Strängnäs hospital och under en lång tid var det en del i Sundby sjukhusområde. Därefter har Strängnäs stift haft sin administration här innan vi förvärvade huset, säger Anna Karlström som är uthyrare på Esswege fastigheter AB.

Bolaget har redan i dag 144 hyresbostäder i Sundby park och fler ska det bli. När tidningen besöker Tosterön är ombyggnadsprojektet av Sundbyvägen 24 inne på upploppet. Doften av nysågade trägolv och målarfärg slår trivsamt emot oss när vi går husesyn. I början av september är det tänkt att de första visningarna ska hållas.

Artikelbild

Vd:n Cristina Krönert-Lindh och uthyraren Anna Karlström ser fram emot att fylla det ombyggda huset på Sundbyvägen 24 med hyresgäster.

– Det blir 32 lägenheter från 1–4 rum och kök på 26–113 kvadratmeter. Arbetet har hittills gått mycket bra och vi ligger till och med något före tidsplanen, säger Essweges vd Christina Krönert-Lindh.

Hyresförhandlingarna är även de i slutfasen och något fastställt pris på hyresrätterna finns ännu inte.

– Det ska bli klart i dagarna och till den första visningen kommer vi ha uppgifterna, säger Anna Karlström.

På senare år har priset på bostadsrätter skjutit i höjden varför många aktörer på bomarknaden satsat på just den boendeformen. Samtidigt höjs röster i den bostadspolitiska debatten om att det behövs fler hyressätter.

Artikelbild

På innergården kommer hyresgästerna att ha tillgång till en stor paviljong.

Varför satsar ni på hyresrätter som boform?

– Vi är ett förvaltningsbolag och då har vi valt att ha fokus på hyresrätter. Jag tror inte att det är någon privat aktör i Strängnäs som har byggt hyresrätter de senaste tio åren och det finns en stark efterfrågan. I dagsläget har vi 130 intresseanmälningar på lägenheterna som vi håller på att färdigställa, säger Anna Karlström.

Artikelbild

Arbetet med att förvandla byggnaden till hyresrätter är inne på sluttampen. När allt är klart kommer huset ha tre nya entréer och inrymma 32 lägenheter.

Vilken grupp av hyresgäster vänder ni er till?

– I kön har vi allt från barnfamiljer till seniorer. Små ettor till stora treor och fyror lockar väldigt skiftande hyresgäster och det är bra.

Artikelbild

Byggnaden har många djupa och påkostade fönster.

De större lägenheterna på första och andra våningen har balkong med dubbeldörrar och takhöjden är generös. Lägenheterna på vindsvåningen har säregna planlösningar med snedtak och takkupor. På vindsvåningen kommer hyresgästerna ha tillgång till en gemensam bastu och på innergården en väl tilltagen paviljong.