Gymnasiemässan arrangeras i Thomas arena, på initiativ av alla studie- och yrkesvägledare inom grundskolan i Strängnäs kommun.

– Vi har bjudit in alla gymnasieskolor i Eskilstuna och alla har tackat ja, så kommer det skolor från Södertälje, Nykvarn, Nyköping och Ökna – och såklart Strängnäs båda gymnasieskolor, säger Eva Gullström.

Såväl niondeklassarna som deras föräldrar är inbjudna till mässan, som genomförs på kvällstid och därmed är frivillig, säger Eva Gullström.

– Vi har bjudit in ungefär 600 elever och man hoppas ju att så många som möjligt kommer. Gymnasievalet är en process och ju mer man informerar sig, desto bättre val kan man göra. Med den här mässan vill vi hjälpa eleverna med sina val. Har man dessutom stöd hemifrån, från sina föräldrar, gör det en stor skillnad.

Eva Gullström poängterar att eleverna sen med fördel, om de är nyfikna på specifika skolor och utbildningar, kan passa på att åka på studiebesök när de olika gymnasieskolorna har öppet hus.

Strängnäs kommuns niondeklassare ska välja gymnasieutbildning för läsåret 2019/2020 senast den 14 februari 2019.

– Eleverna tycker alltid att det är jättelångt dit, medan föräldrarna brukar tycka att det är väldigt snart, säger Eva Gullström.