Maria Svedberg Johansson har figurerat i en trailer inför stundande Antikrundan.

– Jag och min syster var i Solna i höstas och fick en karmstol värderad. Den är numera såld på auktion genom Bukowskis. Men några siffror vill jag inte gå in på även om det inte handlade om någon jättesumma.

I somras flyttade Maria Svedberg Johansson till ett torp i Åkerstrakten. Huset är byggt på 1700-talet. Stolen som hon ägde visade sig emellertid vara ännu äldre.

Artikelbild

Maria Svedberg Johansson visade sig äga, eller snarare ha ägt, en stol med anor från kungliga slottet på 1600-talet.

– Jag har alltid haft begagnade möbler i mina hem och karmstolen har varit omtyckt, bland annat brukade vi placera en jultomte i den. Min morbror gav mig möbeln för cirka 20 år sedan. Han hävdade att den stått på ett slott och antydde att stolen hade ett högt värde, berättar hudterapeuten.

– Men min morbror hade livlig fantasi, så jag har alltid undrat om det han berättade verkligen stämde.

Hur som helst, stolen fick inte plats i torpet i Sörmlandsskogarna.

Maria Svedberg Johansson önskade därför att hennes Stockholmsbaserade syster Linda Nordblad skulle ta hand om möbeln.

– Hon förstod dock inte värdet. Så när hon ville måla om den satte jag stopp. Några dagar senare skickade hon en bild till Antikrundan i stället.

En representant för programmet, Mariefredsbon Max Sjöberg, dök sedermera upp för att titta på objektet.

– Det visade sig direkt att den var ett kap, så vi fick VIP-biljetter till Antikrundan, berättar Maria Svedberg Johansson.

– Där träffade vi en expert, som genast blev eld och lågor. Det min morbror hade sagt stämde – stolen har faktiskt tillhört kungahuset, närmare bestämt drottning Hedvig Eleonora.

Saknar du din raritet?

– Lite. Men nu står den i någon annans hem, och debuten i Antikrundan gav mig mersmak. Det är jätteroligt med gamla grejer.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9J2h0dHBzOi8vcXVpei50dC5zZS92Mi9pbmRleC5odG1sP2lkPW5FMVVzdndGUicgd2lkdGg9JzEwMCUnIGhlaWdodD0nNDIwJyBzY3JvbGxpbmc9J3llcycgZnJhbWVib3JkZXI9JzAnPjwvaWZyYW1lPg=="]