Reena Devgun planerar att i dag, måndag, begära 22-åringen fortsatt häktad – och inom ett par dagar väcka åtal.

Utredningen av en av Sveriges i modern tid mer spektakulära kulturarvskupper har alltså pågått i mer än fem månader.

Utredningen involverar exempelvis Strängnäs domkyrkoförsamling, Strängnäspolisen, Eskilstuna åklagarkammare, polisens nationella operativa avdelning och riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som Reena Devgun själv tillhör.

Artikelbild

| – Vi kommer att jobba med det här ärendet tills vi hittar föremålen, sa Filippo Bassini, chef på polisens nationella enhet för artskydds- och kulturarvsbrott, i oktober.

Hur omfattande är själva den fysiska utredningen?

– Allt är relativt, men den är på ungefär tusen sidor, kanske något mindre, säger hon.

I mitten av veckan, om planen håller, lämnar hon in en stämningsansökan till Eskilstuna tingsrätt. I åtalet ska hon presentera vem som misstänks för vilka brott – och kanske framför allt, vilken bevisning hon har mot 22-åringen.

Han misstänks för grov stöld och försök till grov stöld och pekas av Reena Devgun ut som en huvudperson i domkyrkokuppen.

Artikelbild

| Kulturarvsbrottsåklagare Isabelle Bjursten biträder Reena Devgun även under rättegången – och fortsätter sedan utredningen.

– Bevisläget är väldigt starkt, när det gäller att han har varit där, i kyrkan. Vad han har gjort där får tingsrätten pröva. Han har en förklaring och vi har en annan, säger hon.

När åtalet lämnats in har Eskilstuna tingsrätt två veckor på sig att inleda rättegång.

Artikelbild

Trots en omfattande polisinsats via land, luft och vatten kunde tjuvarna komma undan med kulturskatten. I alla fall än så länge.

Vad tror du, när har vi ett avgörande?

Reena Devgun menar att det beror på hur man ser det, eftersom det bara är en person som inom kort står i rätten.

Artikelbild

Domkyrkoförsamlingen har tömt sakristian på värdeföremål, i väntan på att säkerheten kan utvärderas – och då måste rätten först klargöra vad som egentligen hände där.

– Det här åtalet avser en person som misstänks för en gärning som vi utgår ifrån har begåtts av flera personer, minst en till. Sedan har vi frågan om vilka som förfogar över stöldgodset, vilket inte nödvändigtvis är de som varit i kyrkan. Så länge godset inte återfunnits kommer det att pågå en utredning. Det utgår jag ifrån.

Den utredningen kommer dock inte Reena Devgun att leda.

Artikelbild

Åklagare Reena Devgun tog över fallet efter tre veckor.

– Nej. Jag kommer att vara andreman till kulturarvsbrottsåklagare Isabelle Bjursten, som har varit min andreman.

Hur har det varit att leda den här förundersökningen?

Artikelbild

Den misstänkte tjuven häktades vid Eskilstuna tingsrätt den 14 september.

– Det är ett väldigt speciellt fall. Det har varit väldigt engagerade poliser både i Strängnäs och på nationella operativa avdelningen. Fallet känns viktigt. Det är beklagligt att vi ännu inte har återfunnit stöldgodset.

Vad tror du om chanserna att det återfinns?

Artikelbild

| I Sveriges största terrorrättegång var Johan Eriksson försvarsadvokat åt Rakhmat Akilov. Nu försvarar han 22-åringen i domkyrkokuppen.

– Det kan jag inte uttala mig om. Men det finns en ambition.

Har du haft några liknande fall?

Artikelbild

| Tjuvarna försvann med de två kronorna och det stora riksäpplet av guld och ädelstenar. Delar av det tjuvarna inte fick med sig, ett riksäpple och två guldspiror, kom till skada vid kuppen.

– Nej. Det är så pass unika föremål. Det finns inte så många att stjäla.

Vilka kommer att vara på plats under rättegången?

Artikelbild

| Kammaråklagare Reena Devgun har sammanställt en nära tusen sidor stor utredning för att visa vem som gjort vad.

– Jag, Isabelle Bjursten, den åtalade och hans försvarare Johan Eriksson. Sedan kommer vi att kalla ett antal vittnen. Det blir personer som varit i kyrkan och en del experter när det gäller föremålens både ekonomiska och kulturhistoriska värde.