– Med tanke på vad en sådan båt kostar är det inget man lägger hur som helst, säger Andreas Hugosson som är intendent vid klubbholmen i Kolarvik strax söder om Enköping.

Han minns den misstänkta båten väl och har sett den både innan och efter kuppen mot domkyrkan den 31 juli.

– Det var en styrpulpetbåt i aluminium, en Silver Fox, med en 60 hästkrafters Mercury. Den låg förtöjd längst ut på vår yttersta bryggas insida i mitten av juli. Från början var det inte något märkligt med det, även om de förtöjt på en markerad hyrd plats. Jag trodde nog att det bara var någon som lagt sig för att sola eller köpa glass i kiosken.

Artikelbild

Längst ut på yttersta bryggan, vid Enköpings segelsällskaps klubbholme i Kolarvik, påträffades motorbåten som polisen misstänker att juveltjuvarna flydde med efter stölden i Strängnäs domkyrka.

Någon ägare till båten verkar däremot ingen sett skymten av.

Andreas Hugosson for ut i skärgården på semester med sin motorbåt den 18 juli och kom tillbaka mitt på dagen den 31 juli, alltså samma dag som kuppen mot domkyrkan.

– Jag är nästan säker på att den låg vid samma plats då jag kom tillbaka. Efter ytterligare någon vecka låg båten på utsidan av bryggan, oskyddad mot vågor och vind och det var då vi började misstänka att något inte var rätt.

En medlem i segelsällskapet polisanmälde båten som upphittad men om det blev något direkt gensvar vill Andreas Hugosson ha osagt.

Artikelbild

Vid båtklubbens hamn i Kolarvik finns 240 båtplatser.

– Vi gjorde också ett inlägg på klubbens Facebook-sida med bild på den misstänkta båten och det kan lika gärna ha varit det som gjorde polisen nyfiken. Efter det dröjde det inte länge innan båten var borta och jag utgår från att polisen tog den med sig.

Avståndet från Strängnäs till Enköping sjövägen är 17 distansminuter. Med den misstänkta båten, som uppskattningsvis gör 30 knop, går det nästan lika snabbt som att köra bil mellan städerna.

Artikelbild

Längst ut på yttersta bryggan låg den misstänkta båten förtöjd under flera dagar.

– Förutsatt att du tar dig fram rätt och hittar på sjön så borde det ändå ha tagit minst 40 minuter. Det märkliga är att ingen har lagt märke till dem. Det var högsommar och mitt i semestern, då är det alltid mycket folk här ute. Någon borde ha sett någonting, säger Andreas Hugosson.

Har du någon teori om hur den misstänkta flyktbåten hamnade hos er från början?

Artikelbild

Andreas Hugosson är ofta på plats vid klubbholmen i Kolarvik där han är ansvarig för underhållet av segelsällskapets anläggning.

– Jag skulle gissa att den har stulits på land i Stockholmstrakten och blivit körd hit på trailer. Hur den har kommit i sjön är lurigare att spekulera om. Vi har en ramp för sjösättning här men då måste man först ta sig förbi en låst bom. Detsamma gäller för sjösättning inne i Enköpings hamn.