Årets lucior har utsetts, inför högtiden som firas i slutet av veckan.

Första glimten av ljusbrud med följe ges i Mariefred på torsdagskvällen. Elever från Gripsholmsskolan står för luciakonserten i Mariefreds kyrka, under ledning av musikläraren Maarit Ekholm.

– Det blir solosång och stämsång, med både traditionella och nyare visor, berättar Ekholm.

Artikelbild

| Det går att se flera luciatåg i Strängnäs kommun de kommande dagarna.

I centrum står Bernadina Hygrell, som går i klass 9 Leoparder. Hon har lottats fram till lucia bland både åttorna och niorna på Gripsholmsskolan, då det enligt traditionen är Mariefreds skola som står för firandet nästa år.

– Det har nog alltid varit en liten dröm att få vara lucia, men det känns lite läskigt. Jag ska försöka tänka på mamma och pappa som sitter där i publiken, säger Bernadina Hygrell.

Under framträdandet kommer hon att få ett smycke hängt runt sin hals, från arrangerande Mariefreds rotaryklubb. Tolv tärnor och fyra stjärngossar bidrar också till julstämningen i kyrkan, där bänkplatserna brukar ta slut snabbt.

Dagen därpå, på själva Luciadagen den 13 december, lussas det i såväl Strängnäs som Stallarholmen.

Artikelbild

| Ebba Billström, Ebba Appelgren och Bernadina Hygrell har utsetts till lucior i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred. Torsdag och fredag lussar de för allmänheten i kyrkorna.

I Strängnäs är det domkyrkan som gäller. Domkyrkans och Kulturskolans barn- och ungdomskörer har slagit sig samman till ett större luciatåg, och de backas upp av Tillfällenas kör.

Även i Strängnäs har lucian lottats fram. Det är snart 14-åriga Ebba Appelgren, aktiv i såväl Kulturskolans ungdomskör som Kyrkans ungdomskör, som kommer ha ljus i sitt hår.

Artikelbild

| Ebba Billström.

– Jag är jättenervös. Det känns jobbigt att alla kommer att titta på en, men samtidigt så är det här något jag tänkt att jag vill ända sedan jag började gå i luciatågen. Jag har sjungit i kör i snart åtta år och har nog varit med i alla luciatåg, säger hon, som går i klass 8D på Paulinska skolan.

Hennes favoritsång är Lucia stiger fram. Den och andra lusselåtar kommer att framföras inför vad som förmodas bli en välbesökt domkyrka.

Artikelbild

| Ebba Appelgren.

– Jag repar varje dag. Jag sjunger i duschen och överallt, säger Ebba Appelgren.

Ebba Appelgren kommer också att vara lucia i Lions luciatåg, som genomförs tidigare på dagen. Nio tjejer börjar med företagsbesök på morgonen och lussar sedan för allmänheten i Präntaren klockan 11 och på Multeum klockan 12.

Artikelbild

| Bernadina Hygrell.

På fredagskvällen firas lucia även i Toresunds kyrka; ett samarbete mellan Mariakören från Stallarholmens församling och Stallarholmsskolan.

– Elever i årskurs 3 och 5 kommer att vara tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkakor. Barnen är ju ganska små, och vi ville ha med några tonåringar också, berättar Charlotte Bergil som är musiklärare på Stallarholmsskolan.

Hon kontaktade därför en tidigare elev, Ebba Billström som går i årskurs 9 på Asken, och frågade om hon ville vara lucia.

– Det ska bli kul. Jag ska vara lucia även i skolans luciatåg samma dag. Jag har varit med i andra luciatåg men aldrig som lucia, säger hon.

Nervös är hon inte, säger hon, inte så mycket i alla fall.

– Jag uppträder med min sånggrupp ibland. Men lite nervös är jag, det här är större och det är en annan sak när det är lucia, säger hon.

I Åkers styckebruk blir det inget officiellt luciafirande i år, precis som i fjol. Förra veckan arrangerade hembygdsföreningen en glöggafton i Folkets hus, som bland annat bjöd på ett luciatåg av ortens yngre invånare. PRO i Åker har ett eget luciafirande onsdagen den 11 december. Åkerskolans elever i årskurserna 8 och 9 lussar för skolans övriga elever vid tre tillfällen fredagen den 13 december.