• Kjell Forshed från Brunnberg och Forshed är en av arkitekterna bakom Stadsparken på Hammarängen i Mariefred. Han, liksom arkitekterna Ingrid Moberg och Ulf Zettersten, kommer att hyllas av Sveriges arkitekter i Sörmland under en ceremoni söndagen den 26 november. Foto:
  • Kjell Forshed, arkitekt. Foto:
  • Hörnfönstret som Kjell Forshed är särskilt nöjd med i Stadsparken. Foto:
  • Kjell Forshed, arkitekt. Foto:
1/

Arkitekten bakom prisade Stadsparken: "Jag är nog lite kär"

Mariefred

Den nya stadsdelen beskrivs som ett sentida barn till den äldre; ett barn som arkitekt Kjell Forshed ser fram emot att följa genom livet. Hans projekt tilldelas årets arkitekturpris.

Gamla stadskärnan var utgångspunkten när Kjell Forshed och Ingrid Moberg skulle skapa "mer Mariefred mitt i Mariefred". Det var på det sättet byggbolaget Derome ville ro hem den markanvisningstävling som Strängnäs kommun arrangerade 2007–2008, och arkitektfirman Brunnberg och Forshed anlitades för utformningen.

— Jag har alltid tyckt om äldre småstäder. Det är en speciell karaktär med små gränder, fina gator och trevliga torg. Som arkitekt har jag ofta undrat varför vi inte bygger på det viset längre men med vår tids alla förutsättningar, säger Kjell Forshed.

Ofta blir man ledsen som arkitekt, man tycker att byggherren har gått ifrån ens vision allt för mycket, men här blir jag bara glad.

Men så skulle det alltså bli, och enligt Kjell Forshed är Stadsparken ett av få exempel på en ny stadsdel som byggts som om det vore början av 1900-talet. Inför skissarbetet mätte han upp gatornas bredd och husens höjd i gamla stadskärnan. Materialval, färger och detaljer analyserades noga innan Kjell Forshed satte sig med blyertspenna och akvarellfärger för att ta fram Deromes tävlingsbidrag.

De små kvarteren kring Bergsgatan och Krukmakargränd i Mariefreds gamla stadskärna har stått modell, när Stadsparken ritats. Foto:

— Man kan se det nya området som ett sentida barn till gamla Mariefred, säger Kjell Forshed.

Bidraget vann, detaljplanearbetet tog vid och 2011 började bygget av Stadsparken som, när allt är klart, ska bestå av 200 bostäder i villor, parhus och lägenheter. Nu står det klart att stadsdelen tilldelas årets sörmländska arkitekturpris, och just samklangen mellan det nya och det gamla är vad som lyfts fram i juryns motivering.

Juryns motivering

"På Hammarängen läggs kvarter efter kvarter till Mariefreds stadskärna. Den nya stadsdelen vävs sömlöst samman med den gamla. Utan större åthävor framgår det att stadsdelen är ny. Hammarängen är ett ovanligt stillsamt och nätt tillägg till en trivsam stad, ett tillägg som har åstadkommits med kunskap, ödmjukhet och känsla."

Juryn består av arkitekterna Helena Brobäck, Eva Edberg Leblanc och Bengt Strandberg.

Priset delas ut den 26 november klockan 13 på Gripsholms värdshus. Arkitektpriset tilldelas Stadsparken, men byggherren och de medverkande arkitekterna får var sitt diplom. Priset består av en plakett att placera på synlig plats i Stadsparken.

— Jag är särskilt nöjd med färgsättningen. Det är ett tiotal färger som får användas och de jobbar väldigt bra ihop. Sedan tycker jag hörnfönstren på villorna är en rolig detalj på annars rätt enkla hus, säger Kjell Forshed.

Det är andra gången ett projekt i Strängnäs kommun prisas av Sveriges arkitekter i Sörmland. 2013 var det kvarteret Seminariet i Strängnäs som tilldelades priset för sin urskiljande arkitektur med spetsiga zinktak och vitmålade träfasader, något som fick juryn att associera till såväl hansastäder som USA:s östkust.

Tidigare vinnare

2016: Åstråket, Eskilstuna

2015: Scenkonst Sörmland, Eskilstuna

2014: Högstadieskolan Alpha, Nyköping

2013: Kvarteret Seminariet, Strängnäs

2012: Elite Stadshotell, Eskilstuna

2011: Bostäder Nyköpings strand, Nyköping

2010: Markplanering i Munktellstaden, Eskilstuna,

2009: Bostadshuset H-huset, Trosa

2008: Lager 157, Hälleforsnäs

Kjell Forshed hyser varma känslor för Stadsparken. Han är själv Taxingebo och besöker Mariefred någon gång varje vecka för att handla eller uträtta ärenden.

— Då tittar jag till allt. Ofta blir man ledsen som arkitekt, man tycker att byggherren har gått ifrån ens vision allt för mycket, men här blir jag bara glad. Jag är nog lite kär i Stadsparken. Det ska bli roligt att följa det här barnet och se det växa upp.

  • Så här ser det ut i delar av Stadsparken, som tilldelas årets sörmländska arkitekturpris. Foto:
  • Så här ser det ut i delar av Stadsparken, som tilldelas årets sörmländska arkitekturpris. Foto:
  • Så här ser det ut i delar av Stadsparken, som tilldelas årets sörmländska arkitekturpris. Foto:
  • Så här ser det ut i delar av Stadsparken, som tilldelas årets sörmländska arkitekturpris. Foto:
1/

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

MariefredBostadByggnationKultur
Relaterat