Åkers styckebruksbon valde i somras att inte bara lämna sina politiska uppdrag, utan även partiet.

Han följer dock givetvis händelseutvecklingen kring den härva som under tisdagen ledde till att SD:s toppnamn i Strängnäs, stallarholmsbon Stefan Jakobsson, klev av sin riksdagskandidatur.

– Jag är inte förvånad. Det har florerat olika slags publiceringar och diskussioner kring det här ända sedan i april. Lokalt har de känt till det åtminstone sedan någon månad. Det hade ju varit snyggare att ta tag i saken internt då, säger Stefan Manninen.

Artikelbild

– SD Strängnäs driver inga egna Strängnäsfrågor längre – man bara följer med strömmen och så vill jag inte jobba, säger Stefan Manninen som i somras lämnade Sverigedemokraterna på grund av hög arbetsbelastning på jobbet – och inom partiet.

– Jävssituationen syns ju tydligt, säger han.

Det han syftar på är att Stefan Jakobsson själv är förstanamn och sitter i valberedningen, att hans sambo Lina Boy är gruppledare, hennes syster Emma Boy vice gruppledare och Lenny Söderlund som bor i samma område som Stefan Jakobsson sitter i valberedningen.

Menar du att det här har påverkat beslutsfattandet inom partiet?

– Ja. Vi i fullmäktigegruppen har brukat prata ihop oss om ett ärende via Facebook och fått ett snabbt majoritetsbeslut på hur vi ska gå vidare. Sen kan Lina eller någon annan kliva in och vill diskutera allt igen. Tar det en vecka–fjorton dagar är man sist på bollen, säger Stefan Manninen.

– SD Strängnäs driver inga egna Strängnäsfrågor längre – man bara följer med strömmen och så vill jag inte jobba.

Den 24 maj skrev Stefan Manninen till Strängnäs kommun och bad att få bli entledigad från sina politiska uppdrag i teknik- och servicenämnden, valberedningen och kommunstyrelsen, där han var ersättare. Han motiverade det med att han inte hann med politiken på grund av jobbet – servicetekniker på kommunens fritidsenhet.

Stefan Manninen skulle dock sitta kvar på sin stol i Strängnäs kommunfullmäktige, sa han till Strengnäs Tidning.

En månad senare klev han av även det uppdraget – och ut ur Sverigedemokraterna.

– Det var inte så dramatiskt egentligen. Jag hade väldigt mycket med jobbet och kände att jag fick dra ett ganska tungt lass inom partiet. Jag var vice gruppledare, vice ordförande och kassör, säger Stefan Manninen nu.

Om du bara ville slippa arbetsbelastningen, varför lämna partiet?

– Jag såg det som det enda alternativet för att få någorlunda lugn och ro – men jag har aviserat att jag eventuellt kan komma tillbaka. Jag har tre månaders spärrtid efter att ha gått ur, så i så fall efter 28 september. Jag är glad att jag inte sitter i fullmäktige nu.

Tidningen frågar SD:s kommunordförande Linda Hefvelin om Stefan Manninens avhopp:

– Han valde självmant att dra tillbaka sin kandidatur och begärde själv utträde ur partiet.

Fanns en schism inom partiet?

– Det har jag inga kommentarer på.

Stefan Manninen menar att partiledningen kände till taxiresorna redan tidigare. Känner du igen det?

– Nej. Vi fick reda på det här i samband med att det kom ut.

I går?

– Ja.

Vad säger du om anklagelserna om jäv?

– Jag har aldrig upplevt det på det sättet. Vi är ett tajt gäng överlag – vi är måna om varandra och tar hand om varandra. Lina och Stefan (Jakobsson) var ju med och drog i gång föreningen också, säger Linda Hefvelin och fortsätter:

– Vi är som familj nästan allihop. Jag personligen har inte sett några som helst problem med det. Jag tycker att vi håller det sakligt och professionellt i alla lägen. Sen är det ju beklagligt om Stefan Manninen upplever det så som han säger. Det är inget han uttryckt till oss.