I gymnastikhallen på Larslunda IP är golvet mjukare och varmare än i en vanlig idrottshall. Det är anpassat för att nakna fötter ska kunna springa, hoppa och dansa på det.

‒Det här är som natt och dag jämfört med Thomas arena, säger Malin Paulsson.

Hon är gymnastiktränare och vice ordförande i Strängnäs GF, som huserar i den nya hallen tillsammans med Mariefredsbaserade Gripsholmsgymnasterna. Hon kan inte nog understryka hur mycket den nya hallen betyder för hennes klubb.

Artikelbild

Truppgymnastik består av flera olika grenar, bland annat fristil.

‒Träningen blir mer effektiv när vi inte längre behöver släpa fram och tillbaka redskapen vid varje pass. Den blir också säkrare.

Säkerheten beror delvis på att det nu finns möjlighet till ny utrustning, till exempel höj- och sänkbara mattor och en grop fylld med mjuka skumgummikuber att landa i.

‒Vi kommer att kunna utvecklas mer nu när vi kan göra svårare saker, säger Wilma Andersson som är en av klubbens gymnaster.

Hon och hennes lagkamrater har redan tjuvtränat i hallen i drygt två veckor.

Artikelbild

Truppgymnastik består av flera olika grenar, bland annat fristil.

‒Det är så skönt att slippa plocka fram redskapen. Nu får vi ut mer av träningstiden, säger Agnes Klang och Klara Gustafson.

De var några av de gymnaster som i samband med lördagens invigning bjöd på en demonstration av de nya redskapen och truppgymnastikens olika grenar.

Artikelbild

Skumgummigropen är en nyhet för gymnasterna.

Även kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) fanns på plats för ta ett provhopp ner i skumgummihavet och sedan klippa av invigningsbandet.

‒Det här är en efterlängtad hall. Jag var med en dag i Thomas arena och såg hur ni kämpade med de tunga redskapen.

Artikelbild

Strängnäs GF och Gripsholmsgymnasterna kommer att nyttja den nya hallen.

Han berättade att hallen är ett steg i att jämna ut resursfördelningen inom idrotten i Strängnäs kommun.

‒Vi har många idrottsanläggningar men inte så många där det är fler flickor än pojkar bland utövarna, sa han.

Artikelbild

I skumgummihavet går det att landa hur som helst.

Redan under våren planerar Strängnäs GF att starta ett par nya grupper. Inom kort tror Malin Paulsson att antalet truppgymnaster i föreningen kommer att stiga från dagens 350 till närmare 500.