• Många som ser Barbro Norén plocka skräp brukar säga något uppmuntrande, berättar hon. "Så borde alla göra, säger de. Då säger jag, 'ja, du kan ju börja nu' men det är det ingen som har gjort ännu". Foto:
  • Barbro Norén på en av sina promenader. Foto:
  • När tidningen följde med Barbro Norén på promenad plockade hon bland annat upp en fläktrem, ett vitt tygstycke och annat helt vanligt skräp. Foto:
  • Barbro Norén har bott i Strängnäs i 20 år. Först bodde hon i Sanda, numera i centrala staden. Foto:
1/

Barbro håller rent på gator och torg

Solstrålen
annons

Många tomma cigarettpaket och tillplattade ölburkar har plockats av Barbro Norén, 84, som ledsnat på nedskräpningen i staden. Det gör henne till en solstråle.

Barbro Norén promenerar mycket för att hålla sig i form. Måndag till lördag blir det en ordentlig runda, innan eftermiddagarnas aktiviteter med pensionärsorganisationen PRO drar i gång. Hon har alltid irriterat sig på skräp som ligger på andra platser än i papperskorgarna.

— Jag kan bara inte med det! Jag hade tänkt gå till kommunen och fråga om jag kunde låna något att plocka upp det med, men så för två månader sedan var en sån här grip på annons. Den kostade 50 kronor så då köpte jag den och började plocka, berättar 84-åringen.

Hon bor centralt, och dagens morgonpromenad börjar med att korsa Gyllenhjelmstorget. Hon kryssar fram över torget och med gripverktygets hjälp kan hon fånga upp tomburkar, pappersservetter, plastomslag och annat skräp utan att behöva böja ryggen.

— Men fimpar tar jag inte. Då skulle jag inte få göra annat.

Under en promenad fyller hon en påse med skräp. Storgatan är extra skräpig, berättar hon. Och cigarettpaket är något som många tycks kasta på gatorna.

— Som minst har jag plockat åtta tomma paket en dag. Som mest var det 27 stycken. Några gånger har jag sett folk som kastar skräp på marken och då har jag ropat "du tappade något!". Då har de vänt sig om och plockat upp, säger Barbro Norén.

Hon har fyra rundor som hon varierar mellan. Än så länge är det just skräp hon har hittat, endast en tvåkrona har haft något värde.

— Jag bara väntar på guldet. Jag har själv tappat en briljantring en gång, det var nog roligt för den som hittade den.

Barbro Norén

Ålder: 84 år.

Bor: I Strängnäs.

Sysselsättning: Pensionär. Arbetade tidigare som förskollärare.

Fritidsintressen: Spela bridge, bingo, boule och kort med andra PRO-vänner.

Den som har tipsat redaktionen om Barbro Noréns gärning är väninnan Inga Gillström, som Barbro Norén brukar spela canasta med.

annons

Mest delat denna vecka