Boken ingår i serien Mälarmord.

Deckaren utspelar sig i och kring Strängnäs domkyrka sommaren 1942.

– Den inleds 13 juli och stölden nu begicks det 31 juli, konstaterar Bengt Lundblad när vi ses utanför den för tillfället igenbommade helgedomen.

Artikelbild

Handlingen i Bengt Lundblads deckare "Domkyrkans duvor" utspelar sig på 1940-talet men har flera likheter med den stöld som skedde i domkyrkan i tisdags. Lundblad arbetade som hantvekare i kyrkan för cirka 30 år sedan.

Medan det var begravningsregalier som försvann sommaren 2018 nöjde sig Lundblad med att ett krucifix stals från högaltaret 76 år tidigare.

– Den skyldige i min bok försökte också fly med båt från en plats nedanför kyrkan, så det verkar nästan som att någon har läst "Domkyrkans duvor" innan brottet begicks, funderar Näshultabon.

Bengt Lundblad arbetade i i byggbranschen i sin ungdom. Han gick då i sin far Willy Borgs fotspår.

– Vi hade väldigt många projekt i Strängnäs. Ett av dem var domkyrkorestaureringen kring 1989. Jag lärde mig mycket om kyrkan då och samtidigt väcktes mitt intresse för historia.

Ett ämne han sedan studerade på distans. 50-åringen har en mastersexamen i historia.

– Jag blev klar 2013. Sen började jag att skriva deckare.

Huvudpersonen i Mälarmorden är frilansskribenten Henry Widman från Eskilstuna.

Widman får i uppdrag av dåvarande domprosten att skriva om en restaurering i stiftets domkyrka.

– I samband med att Widman anländer till Strängnäs uppdagas det att krucifixet stulits, säger Lundblad som under 2018 håller flera deckarvandringar i kyrkobyggnadens närhet.

Trots innehållet i "Domkyrkans duvor" är han förvånad över veckans kupp.

– Tjuvarna måste ha varit otroligt lugna och kalla. Jag pratade med min pappa om händelsen. Han är övertygad om att en slägga användes för att komma åt föremålen. Pappa var arbetsledare när montern byggdes och monterades.

Var tror du att stöldgodset finns?

– Det är säkert kvar inom Sveriges gränser. Det ligger förmodligen nergrävt i någon skog tills vidare. Senare vill någon ha föremålen i sin källare och har säkert betalat för dem.