Tony Lööw informerade kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden på fredagen. På bilden syns han tillsammans med Maria Antropowa Ehrnfelt (M), Monica Lindell Rylén (S) och Jacob Högfeldt (M). Foto:

Beslut om skolstruktur skjuts upp en månad

Strängnäs

Det blir inget beslut om skolstrukturen i oktober. Majoriteten har bestämt sig för att rucka på tidsplanen, efter kritik från andra partier.

Den 24 oktober skulle barn- och utbildningsnämnden fatta beslut om den så kallade skolstrukturfrågan, och kommunstyrelsen dagen därpå. Så lät beskedet så sent som i fredags, när de olika förslagen presenterades. Men efter kritik om tajta tidsramar har majoritetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna beslutat att skjuta upp beslutet en månad.

— Nu blir det ett skarpt informationsärende på barn- och utbildningsnämnden den 24 oktober. Då ska utredningen vara klar i sin helhet och förslagen kommer att vara färdigformulerade. Sedan blir det beslut på sammanträdet i november, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).

Pia Steensland (KD) är en av politikerna som tidigare har uttryckt en oro för att beslutet skyndas fram. Hon är positiv till att politikerna nu får mer tid på sig för att granska beslutsunderlaget, men hon tycker att även själva utredningen borde få ta längre tid.

— Kristdemokraterna skulle till exempel vilja se en konsekvensbedömning av att behålla alla eller någon av landsbygdsskolorna. Majoriteten borde ge Tony Lööw ytterligare en månad på sig för analys och konsekvensbedömning av nya alternativa förslag, säger hon och syftar på utbildningschefen.

Jacob Högfeldt berättar också att majoritetspartierna egentligen inte hade tänkt informera tidningen, och därmed allmänheten, så detaljerat om de olika förslagen i fredags. Men när flera av oppositionens ledamöter fotograferade av det material som Tony Lööw informerade om på kommunstyrelsens möte i fredags, tänkte de om.

— Då kände vi att vi var tvungna att delge er, även fast vi hade velat ha hela utredningen på plats först. Utredningen är fortfarande ett arbetsmaterial som det jobbas med. Det är bra om man har hela bilden innan man drar slutsatser, säger Jacob Högfeldt.

Nya tidsplanen

24/10: Information i barn- och utbildningsnämnden, BUN

25/10: Information i kommunstyrelsen, KS

28/11: Beslut i BUN

29/11: Beslut i KS

18/12: Beslut i kommunfullmäktige

Läs också

( 1 st )
Relaterat

Mest delat denna vecka