Masoud Mahmoudi hamnade på Mälarblick i Strängnäs när han kom till Sverige. När asylboendet stängde flyttades han till Flen, men han åker fortfarande till Strängnäs så ofta han kan och är med på pingstkyrkans gudstjänster. Foto:

Blev kristen – nu riskerar Masoud Mahmoudi att straffas i Iran

Strängnäs/Flen
annons

Masoud Mahmoudi flydde till Sverige för att få tro på det han ville. Men han får inte stanna, eftersom Migrationsverket tror att han blivit kristen bara för att få uppehållstillstånd.

— Migrationsverket underkänner vår trovärdighet som kyrka, säger Fredrik Olsson, pastor i Masoud Mahmoudis församling.

— Jag vet inte vad jag ska göra nu.

Masoud Mahmoudi har just fått papper från Migrationsverket som säger att hans överklagande har varit förgäves. Han har kallats till återvändandesamtal och snart ska han skickas tillbaka till Iran.

Han berättar om sitt liv i Iran, att han arbetade på ett gym, hade gott om pengar och kunde köpa allt han behövde. Han hade vänner, och en av dem var kristen. Det var denna vän som fick Masoud Mahmoudi att konvertera. Ibland pratade han om kristendomen, trots att det anses vara kätteri i Iran. En dag hörde fel person, och allt höll på att sluta illa.

— Iran är en islamisk republik, och regeringen har flera gånger fängslat och torterat kristna. Jag hamnade också i häktet i två dagar och blev varnad av Iranska revolutionsgardet för att bli kristen, säger Masoud Mahmoudi.

När han väl släpptes vågade han inte stanna kvar i landet. När han hörde talas om att myndigheterna letade efter honom igen, beslutade han sig för att fly. Han tog sig till Europa via en liten båt över Medelhavet, och hamnade så småningom i Sverige och Strängnäs. Här behövde han inte längre smyga med sin tro, och efter någon månad sökte han sig till pingstförsamlingen i Strängnäs. Där hittade Masoud Mahmoudi en trygg hamn, och i december 2015 lät han döpa sig.

— Det hade jag aldrig kunnat göra i Iran.

I sin asylansökan till Migrationsverket hade han uppgett religionen som skälet till att han flytt från Iran. Men till skillnad från de flesta andra konvertiter på asylboendet Mälarblick, beviljades han inte något uppehållstillstånd. I beslutet står det att myndigheten inte tror att Masoud Mahmoudi är genuint kristen, utan att han konverterat i Sverige som ett sätt att få stanna här. Migrationsverket tycker inte heller att han har kunnat förklara varför han berättade om sin tro för andra, om han visste att han skulle råka illa ut.

Enligt Masoud Mahmoudi var hans agerande inte så konstigt.

— I bibeln står det att man ska berätta om Jesus.

Med hjälp av sin advokat överklagade han beslutet först en gång och sedan en gång till, men resultatet blev detsamma.

— Migrationsverket tror inte på hans uppgivna skäl, säger advokaten Rickard Appelberg.

Någon statistik om hur vanligt det är att ansöka om asyl av religiösa skäl finns inte, eftersom svensk lag inte tillåter registrering av religion, etnicitet eller politisk åsikt.

— Vi får inte och kan inte lista människors religiösa uppfattning, eftersom själva urvalet i en statistikbearbetning skulle innebära att man listar personer efter en sådan tillhörighet, säger Iréne Sokolow vid Migrationsverkets presstjänst.

Om tidpunkten för konverteringen spelar roll för beslutet beror på från fall till fall, säger hon. Region och omständigheter spelar in.

Migrationsverket fattar beslut i ärende efter att ha gjort intervjuer. I det här fallet har varken hotbild eller Masoud Mahmoudis historia bedömts vara tillräckligt. Handläggarna tycker att hans historia inte är tillräckligt detaljerad och "att han inte kan svara på frågor om sin religion", som står det i domen från migrationsdomstolen tidigare i sommar.

Fredrik Olsson är pastor i Pingst Strängnäs. Han tycker att beslutet är anmärkningsvärt.

— Ur mitt och kyrkans perspektiv råder det inga tvivel om att han är kristen. Det är tydligt om en människa tror, det är svårt att fejka det hela vägen, säger han.

Han och de andra församlingsmedlemmarna har engagerat sig i Masoud Mahmoudis fall. De har bland annat samlat in pengar till en advokat och har skriftligen intygat att hans tro är äkta. Fredrik Olsson har också vittnat för hans sak.

Men hur vet ni att han inte har konverterat i Sverige bara för att få stanna?

— Vi har flera som har velat döpa sig som vi har sagt nej till, eftersom det inte har känts äkta. Men många av våra församlingsmedlemmar har intygat att Masoud är genuint kristen. När Migrationsverket inte tror på oss underkänner de vår trovärdighet som kyrka, säger Fredrik Olsson.

Han tror att handläggarna på Migrationsverket själva har haft kunskap om hur kristendomen fungerar och därför inte vet hur de ska bedöma.

Han anser också att risken att konvertera i sig är ett bevis på att det inte handlar om en strategi för att få uppehållstillstånd. Eftersom dopbeviset är offentligt finns det inga möjligheter för Masoud Mahmoudi att dölja att han konverterat om han skulle bli tillbakaskickad till Iran.

— Hotbilden blir därför reell, det borde Migrationsverket ta ställning till, säger Fredrik Olsson.

När Mälarblick stängde fick han flytta till Flen, men Masoud Mahmoudi kommer till gudstjänsterna i Strängnäs nästan varje helg. Församlingen fortsätter att stötta honom, men hans chanser att få stanna blir allt mindre. Beslutet går inte att överklaga igen.

— Masoud har möjlighet att ansöka om verkställighetshinder eller skriva en ny ansökan om uppehållstillstånd om han kan ange nya omständigheter i sitt ärende. Det är svårt men inte omöjligt. Men det finns inte så mycket tid till det, säger advokaten Rickard Appelgren.

Det finns en möjlighet att klaga till Europadomstolen och ansöka om inhibition, att Migrationsverket inte ska kunna tvinga Masoud Mahmoudi att återvända innan den processen är klar. Men att försöka igen är kostsamt, och pengar är något han inte har.

Rickard Appelgren tror att hans klient skulle få repressalier eller straff om han återvände till Iran. Masoud Mahmoudi själv fruktar för sitt liv.

— Jag kan inte sova, för jag är orolig för att jag ska bli hängd om jag åker tillbaka, säger han.

Situationen i Iran

De mänskliga rättigheterna efterföljs inte i Iran, enligt Utrikesdepartementet. Bland annat förföljs personer från religiösa och etniska minoriteter. Det finns ingen religionsfrihet och det är inte tillåtet att konvertera från islam till någon annan religion. Den som gör det riskerar dödsstraff.

Rättsstatens principer respekteras inte. Personer sitter fängslade utan rättegång och vissa domstolar dömer ut stränga straff utan att den åtalade får chans att försvara sig. Islamisk sharialag utgör grunden för rättssystemet. Till exempel finns rubriceringen "krig mot gud" som kan tolkas fritt och är belagt med dödsstraff. Även hädelse kan leda till dödsstraff och hängning är den vanligaste avrättningsmetoden. Tortyr förekommer för att tvinga fram erkännanden.

Källa: Utrikesdepartementets rapport om Iran 2015–2016

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

MigrationsverketPingstkyrkanSträngnäsFlyktingpolitikMigrationreligion
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka