Idrottsföreningens mångårige ordförande har tillsammans med hembygdskännaren Pehr Bengtsson dragit ett tungt lass för att "1918–2018 – 100 år med Åkers IF" skulle bli verklighet.

– Andra som medverkat är Hasse Zetterberg, Sven-Åke Högkvist och Harry Lindblad. Harry tog många bilder i Åker fram till millennieskiftet och flera av dessa finns med i boken. Han var på 100-årsfesten i Folkets hus men avled hastigt i somras och det är sorgligt att han inte får vara med nu när vi blivit klara, säger Urmas Bergfeld.

Både han och Pehr Bengtsson har tillbringat åtskilliga timmar i Strängnäs kommuns arkiv där de plöjt igenom gamla protokoll och årsberättelser. Urmas Bergfeld har ofta även besökt Strengnäs Tidning för att hämta information till boken, inte minst via urklipp.

– Det är en del av historien, konstaterar ÅIF-basen.

Noteras kan att den som köper boken som bonus får ett häfte i en plastficka med nyproduktion av gamla jubileumsskrifter.

ÅIF har haft kring 15 idrotter på menyn. En av dessa är bordtennis och Urmas Bergfeld vill från den sporten delge oss en rolig anekdot:

– Lars Andersson i Åker mötte ofta Rune Borg. Björn Borgs pappa var duktig på pingis. En gång, jag tror att det var 1967, lyckades Rune Borg vinna en tävling som ÅIF arrangerade. Sonen fanns med och övertalade sin pappa att välja en tennisracket från prisbordet. Vi utesluter inte att det var på så sätt som Björns karriär inleddes med att han stod och nötte hemma mot den berömda garageporten i Södertälje.

Jubileumsboken kommer framöver att säljas på Ica supermarket och i blomsteraffären i Åkers galleria.