Barn i Strängnäs, Åkers styckebruk och Stallarholmen har inlett skolveckan med att agera experter, i arbetet med att ta fram ett nytt lager till den så kallade Strängnäskartan.

Det är en digital karta där användaren lätt kan se exempelvis var det finns lokaler att förtidsrösta i, vilka områden det kan finnas högre risk för radon, var närmaste förskola ligger eller hur gång- och cykelvägnätet sträcker sig.

I höst hoppas samhällsbyggnadskontoret att Strängnäsborna ska kunna klicka fram ett annat slags information, nämligen var i kommunen det finns roliga platser för barn. Som en del i det arbetet åkte tjänstemän och politiker på en bussresa under måndagen, tillsammans med barn från flera olika skolor.

Artikelbild

Planen är att den så kallade Strängnäskartan ska uppdateras under hösten, med bra ställen för barn. Eleverna från årskurs 3 och 4 på Åkerskolan hjälpte till med underlaget under måndagen.

– Jag bor själv i Åker men det är länge sedan jag var barn. Vi vill veta vad ni tycker, vilka roliga platser det finns att leka eller hänga på, sa kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S), när delegationen stannade till vid Åkersskolan för att hämta upp barn som kunde guida dem i styckebruket med omnejd.

Ida Lindvall i klass 3B vill tipsa om utegymmet i närheten av skolan, där det bland annat finns ställningar att klättra i.

– Jag har varit där flera gånger i veckan i sommar och i slutet av sommaren hade jag fått väldigt hårda muskler, berättar hon, vilket får klasskompisen Flora Kallin att bli ännu mer sugen på att besöka stället:

– Jag bor lite utanför Åker så jag har aldrig varit där, men det låter väldigt roligt. Annars tycker jag om fotbollsplanen vid skolan, där är det lätt att spela fotboll om man vill det.

Artikelbild

Kommunalråden Monica Lindell Rylén (S) och Jacob Högfeldt (M) träffade barn från olika kommundelar på måndagen.

Att det finns många platser för barn att träffas på stod klart efter kommunalrådens årliga möte med kommuns yngre medborgare vid Barnens mötesplats, ett träd utanför Multeum, i maj. Men samtidigt konstaterades att alla inte vet var dessa platser finns, vilket det nya lagret på Strängnäskartan är tänkt att åtgärda.

Flera ställen som varit okända för politiker och tjänstemän visades upp när barnen bestämde färdvägen under måndagen. Exempelvis kände ingen av de vuxna ombord till pulkabacken i närheten av Tosteröskolan, eller den vid Sundby strand i Stallarholmen.

Artikelbild

Planen är att den så kallade Strängnäskartan ska uppdateras under hösten, med bra ställen för barn. Eleverna från årskurs 3 och 4 på Åkerskolan hjälpte till med underlaget under måndagen

– Vid Stallarholmsskolan finns också något som heter Skol-skogen. Det är något som alla barn i Stallarholmen vet om, men att det finns fina grillplatser i skogen är något vi skulle kunna sprida mer så att fler barn i kommunen kan åka dit med sina föräldrar på fritiden, berättar den lokala barnombudsmannen Helena Edvinsson som var med på bussresan genom kommunen.

Politikerna passade på att samla in synpunkter från barn i de olika kommundelarna, om bland annat utbudet på de befintliga lekplatserna och skötseln av desamma. Några löften om förbättringar kunde de inte ge, men de lovade att ta till sig av barnens åsikter.