• Birgitta Rubenson. Foto:
  • Rolf Löfving. Foto:
1/

Brist på aktiva ledde till nedläggning

Strängnäs
annons

Under två mandatperioder var den lokala nomineringsgruppen Kyrkans väl med och styrde i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö. Men i år ställer den inte upp i valet överhuvudtaget.

Kyrkans väl bildades från början av medlemmar från borgerliga partier, men nomineringsgruppen strävade efter att vara opolitisk. Gruppen fick 32 procent av rösterna både 2009 och 2013, och bildade majoritet tillsammans med Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk. Men trots det stora förtroendet från väljarna deltar inte Kyrkans väl i söndagens val.

— De som var aktiva i kyrkoråd och nämnder finns inte kvar. De har flyttat eller slutat, säger Rolf Löfving som var en av de aktiva i Kyrkans väl.

Själv är han 83 år gammal och valde att trappa ner på grund av åldern, efter en lång karriär som aktiv i kyrkopolitiken.

— Det är synd att det blev så här, för nu blir det mindre att välja på om man vill att det ska vara opolitiskt i kyrkan, säger han.

Birgitta Rubenson, tidigare gruppledare i Kyrkans väl, står nu med på Posks lista med kandidater till kyrkofullmäktige.

— Jag gick inte med i Kyrkans väl för att jag var politiskt aktiv, utan för att jag tyckte att jag hade tid och möjlighet att engagera mig i kyrkan. Under den tid jag satt i kyrkorådet tyckte vi inte olika mot Posk i en enda fråga, så när Kyrkans väl lade ner tänkte jag att jag lika gärna kunde byta, säger hon.

Birgitta Rubenson tror att många av väljarna följer hennes exempel, bland annat för att det inte finns så mycket annat att välja på. För en som ser sig själv som moderat blir det svårt att gå över till Socialdemokraterna, tror hon. Likaså för alla som hon själv, som tycker att kyrkan ska vara opolitisk.

— Jag hoppas att de går till Posk. Kyrkan ska styras av kristna värderingar, säger hon.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanSträngnäs domkyrkaPolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka